Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 1552 cilvēki, bet otro — 361, tādējādi kopumā tikušas vakcinētas 1913 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Vakcinācija šonedēļ iesākusies nedaudz gausāk nekā iepriekšējās nedēļās — iepriekšējās nedēļas pirmdienā Latvijā tika vakcinēti ap 2550 cilvēki, bet vēl pirms nedēļas - ap 3700 cilvēki. Pagājušajā nedēļā kopumā bija līdz šim augstākais vakcinēšanas pret Covid-19 temps, vakcinējot vidēji ap 3400 cilvēkus dienā.

Vakar pirmo poti pret Covid-19 pārsvarā saņēmuši seniori un personas ar hroniskām slimībām, bet starp potētajiem bijuši arī pāris izglītības darbinieki, kuru vakcinēšanas sākšana gan plānota pēc pāris nedēļām. Vakcinācija ar pirmo poti notikusi 120 iestādēs - pārsvarā ģimenes ārstu praksēs, kurās vidēji savakcinēti 10 līdz 20 cilvēki. Visaktīvāk vakcināciju veikuši Talsu un Ludzas medicīnas centri. Pirmajai potei visbiežāk izmantota "AstraZeneca" vakcīna, taču daudz lietota arī "Moderna" vakcīna.

Savukārt otro poti vakar pamatā saņēmuši seniori, mediķi un ārstniecības iestāžu darbinieki, un tai izmantota "Moderna" vakcīna. Vakcinēšana ar otro poti notikusi 11 iestādēs, aptuveni pusi vakcīnu sapotējot Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 106 317 cilvēki, bet abas devas — 22 298 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021. gada 1. janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 5,6% iedzīvotāju, bet abas - 1,18%.

Pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12. februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 — "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Janssen", pēdējās no kurām Latvijā vēl nav piegādātas. Taču visu šo medikamentu piegādes joprojām regulāri kavējas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana, kuru tagad iecerēts sākt aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!