Foto: F64

Vakcinācijas centriem uz visām Lieldienu brīvdienām piegādātas 10 000 vakcīnu pret Covid-19 devu, informēja Veselības ministrijas Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda.

Viņa pavēstīja, ka brīvdienās strādās visi lielie centri – trīs Rīgā un tie, kas paredzēti deviņās valsts pilsētās.

Atbildot uz jautājumu, cik cilvēki ir iekļauti vakcinācijas pret Covid-19 sarakstos, Strazda atbildēja, ka pieraksti turpinās un iedzīvotāji saņem uzaicinājumus vakcinēties.

Jau vēstīts, ka virkne iedzīvotāju piektdien saņēma īsziņas ar aicinājumu jau šajās brīvdienās vakcinēties pret Covid-19, taču, lai to izdarītu, nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums, kuru, kā pārliecinājās aģentūra LETA, brīvdienās iegūt ir ļoti sarežģīti.

Cilvēki sociālo mediju platformās šodien pauduši satraukumu par nepieciešamību pēc ģimenes ārsta nosūtījuma, lai prioritārā kārtā Lieldienu brīvdienās saņemtu vakcīnu pret Covid-19. Kā skaidroja Veselības ministrijas Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Ieva Stūre, prioritāri vakcinējamie savu vietu rindā nezaudēs arī tad, ja pagaidām nosūtījuma vēl nav.

Stūre skaidroja, lai cilvēks saņemtu vakcīnu ārpus kārtas, viņam ir jāpierāda piederība prioritāri vakcinējamo grupai. To var pārbaudīt divos veidos. Pirmkārt, personas vārdu un uzvārdu var atrast jau esošos slimību reģistros, kas ir onkoloģijas, diabēta, HIV un multiplās sklerozes pacientiem. Otrkārt, personas vārdu un uzvārdu var atrast arī kompensējamo medikamentu sarakstos. Pēc Stūres paustā, ja informācija par cilvēku tiek atrasta šajos sarakstos, viņam ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams. Tāpat nosūtījums nav nepieciešams, ja persona vakcinējas pret Covid-19 pie sava ģimenes ārsta, jo tieši ģimenes ārsts pieņem lēmumu, vai persona ir piederīga prioritāri vakcinējamo cilvēku grupai, vai nē.

Vakcinācijas projekta biroja pārstāve atzīmēja, ka visiem pārējiem ir nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums. Stūre pavēstīja, ka patlaban cilvēki, kuri jau ir saņēmuši aicinājumu vakcinēties pret Covid-19 Lieldienās, bet kuriem ģimenes ārsta nosūtījums vēl nav sagādāts un brīvdienās pie tā nevar tikt, pēc svētkiem saņems informāciju, kura būs tā vakcinācijas iestāde, kur varēs saņemt vakcīnu pret Covid-19 ar ģimenes ārsta nosūtījumu.

Tikmēr iedzīvotāji sociālo mediju platformās sūdzas, ka dabūt ģimenes ārsta nosūtījumu uz poti brīvdienās ir ļoti sarežģīti vai pat neiespējami. Aģentūra LETA pārliecinājās, ka atsevišķās ģimenes ārstu praksēs, kuru pacienti saņēmuši uzaicinājumu vakcinēties jau šajā nedēļas nogalē, atsakās risināt jautājumu par nosūtījumu izsniegšanu, jo ir brīvdiena.

Kā ziņots, sestdien Latvijā darbu sāks vairāki masu vakcinācijas centi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!