Foto: LETA

Valdība piektdien, 30. jūlijā, ārkārtas sēdē atbalstīja Veselības ministrijas (VM) Vakcinācijas loterijas likumprojektu, par ko vēl būs jālemj Saeimai.

Kā sēdē skaidroja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), likumprojekts ir izstrādāts, lai vakcinācijas kampaņas ietvaros ieviestu īstermiņa vakcinācijas loteriju personām, kurām Latvijā uz loterijas laimestu izlozes brīdi ir veikta vakcinācija pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti. Viņš sacīja, ka visi, kas uz izlozes laiku ir saņēmuši vismaz vienu poti un dati par šo faktu ir ievadīti sistēmā, izlozē piedalīsies automātiski.

Tāpat Pavļuts minēja, ka ir paredzēta iespēja atteikties no dalības loterijā, iesniedzot atsevišķu iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā (NVD), kas ir loterijas galvenais organizators un administrators.

Loteriju varēs vērot sabiedriskajos medijos - televīzijas un radio ēterā, kā arī interneta platformā. Kopējais balvu fonds būs 720 000 eiro, norādīja ministrijā.

Vakcināciju veicinošas loterijas ar dažādiem laimestiem tiek organizētas arī citviet Eiropas Savienībā, piemēram, Polijā, kā arī ASV.

Ekspertu grupa kritiska

Preses konferencē jautāts, kāpēc valdība šoreiz neieklausās ekspertu grupā, kura bija skeptiska pret šādu loteriju un pauda savus argumentus valdības sēdē, Pavļuts sacīja, ka valdība ieklausās ekspertu grupā un ir ņēmusi vērā dažus ekspertu grupas paustos apsvērumus.

Pavļuts norādīja, ka līdzīgi argumenti par to, ka šāda loterija nesekmētu sabiedrības solidaritātes kā vērtības nostiprināšanos Latvijas sabiedrībā, no pieaicinātajiem ekspertiem jau tika uzklausīti iepriekš valdības sēdēs.

"Es varu piekrist šim viedoklim. Diemžēl šajā gadījumā mums, valdībai, Latvijas sabiedrībai nav tādas greznības, nav tāda resursa kā laiks, lai nodarbotos ar solidaritātes kā vērtības nostiprināšanu Latvijas sabiedrībā. Tas ir jautājums, kuru varam risināt desmitgažu griezumā – tas ir jautājumus, kuru varam risināt caur audzināšanu ģimenēs, caur izglītības sistēmu, caur lielākas uzticēšanās veidošanu starp valsti un sabiedrību. Diemžēl šobrīd mums ir jākonstatē, ka vakcinācijas kontekstā daudzas ilgstoši sasāpējušas problēmas Latvijas sabiedrībā ir asi redzamas, sākot no veselības aprūpes sistēmas vājākajiem punktiem, piemēram, tas, ka neesam līdz šim spējuši panākt, ka ģimenes ārsti pilnībā iesaistītos vakcinācijā," komentēja Pavļuts.

Ekspertu grupas viedokli piektdien sēdē pauda Pārresoru koordinācijas centra pārstāvis Vladislavs Vesperis, norādot, ka eksperti neatbalsta vakcinācijas loterijas rīkošanu, jo šāda pieeja jautājumu par sabiedrības saliedētību un kopējo labumu pārvirza uz tirgus attiecībām, balstītiem merkantilos apsvērumos.

Tāpat Vesperis, prezentējot ekspertu viedokli, norādīja, ka loterijas organizēšana liecina par esošo risinājumu neefektivitāti, kā arī piedāvāto risinājumu par loteriju sabiedrība var uztvert kā "valdības izmisuma soli" un centieniem sabiedrību pierunāt ar uzpirkšanu vakcinēties.

Ņemot vērā arī to, ka sabiedrības uzticēšanās līmenis pandēmijas kontekstā pret valsts varu ir kritiski zems, kas lielā mērā atspoguļojas sabiedrības gatavībā uzklausīt dažādas sazvērestības teorijas, kas klīst tīmeklī un sociālajos tīklos, un ļoti apgrūtina pandēmijas izbeigšanas mērķu sasniegšanu, skaidroja Pavļuts, uzsverot, ka šajā kontekstā "valdības pienākums ir izmantot visas iespējamās metodes". Tostarp arī papildu resursu piešķiršanu vakcinācijas veicējiem, informēšanas un dezinformācijas apkarošanas pasākumi, profesionālo grupu pienākumu definēšana un finanšu stimuli.

"Mūsu uzdevums ir panākt, lai iespējami ātri Latvijas sabiedrībā vakcinētības līmenis, aizsardzības līmenis pieaugtu. Tāds arī būs šīs loterijas galvenais uzdevums – pamudināt tos Latvijas iedzīvotājus, kuri vēl arvien atliek lēmumu vakcinēties, kas šaubās, iedrošināt, skaidrot, pārliecināt un ieinteresēt uzsākt un pabeigt vakcināciju," uzsvēra ministrs.

Cik valstij izmaksās loterija

Jau iepriekš portāls "Delfi" ziņoja, ka, lai nodrošinātu Vakcinācijas loterijas norisi, ir nepieciešams papildu finansējums ne vairāk kā 1 218 078 eiro apmērā paredzētajam izlozes naudas balvu fondam un loterijas organizatoriskajām izmaksām, norādīts valdībai izskatīšanai iesniegtā projekta anotācijā.

Tāpat anotācijā norādīts, ka paredzamais balvu fonds ir 720 000 eiro, bet vēl 498 078 eiro nepieciešami organizatoriskām izmaksām, piemēram, izlozes IT sistēmas izstrādei nepieciešami 98 083 eiro. Vakcinācijas izlozes organizēšanai un administrēšanai tiks izstrādāta programmatūra, kura ģenerē skaitļus un to secību pēc nejaušības principa, kas tiek izmantota laimētāju noteikšanai, norāda VM.

Tāpat izlozes atspoguļošanai Latvijas Televīzijā plānots tērēt 299 995 eiro, kā arī publicitātes kampaņas organizēšanai – 51 000 eiro.

Publicitātes kampaņa plānota sadarbībā ar sabiedrisko attiecību pakalpojumu sniedzējiem, kas sniegtu atbalstu izlozes publicitātes nodrošināšanā - izstrādātu izlozes komunikācijas radošo risinājumu, stratēģiju un vadlīnijas, gatavotu ar izlozes norisi saistītu informāciju publikācijām visos mediju kanālos un sniegtu citus sabiedrisko attiecību pakalpojumus, ieskaitot preses konferences, atkarībā no izlozes norises gaitas, norādīts projekta anotācijā.

Kā arī auditoru pakalpojumam, kas nodrošina izlozes programmatūras atbilstību, nepieciešami 49 000 eiro.

Kā notiks loterija un cik varēs laimēt

Kā uzsver VM, vakcinācijas loterijas uzdevums ir "ar laimestu uzrunāt nevakcinētās personas, kuras līdz šim šaubījušās par vakcinācijas veikšanu vai atlikušas to uz vēlāku laiku, pēc iespējas ātrāk izdarītu savu izvēli par labu vakcinācijai, veicināt uzticību vakcinācijas procesa drošumam, veidojot un plaši popularizējot pozitīvo iedzīvotāju pieredzi un vakcinācijas nepieciešamību".

Paredzēts, ka vakcinācijas loteriju organizē nedēļas izložu un noslēguma izlozes veidā un ir paredzēti vairāku veidu laimesti.

Nedēļas izlozē katru nedēļu tiek izlozēti pieci dalībnieki (pa vienam no katra reģiona, atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai), kuru starpā pēc nejaušības principa tiek izlozēti pieci naudas laimesti – 2500 eiro, 5000 eiro un 10 000 eiro vērtībā. Izloze notiek televīzijas programmā, kurā laimētājam ir jāpiedalās. Papildus katru nedēļu tiek izlozētas 150 naudas balvas, katra 100 eiro vērtībā, plāno VM.

Papildus katru nedēļu tiek izlozēti pieci dalībnieki, kuri līdz vakcinācijas brīdim ir sasnieguši pilnus 60 gadus (seniori) (pa vienam no katra reģiona atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai), kuri katrs saņem naudas laimestu 1000 eiro vērtībā. Personas, kuras ir sasniegušas 60 gadus, ir atsevišķa papildus grupa ar tiesībām uz atsevišķu papildu laimestu, ņemot vērā, ka šo vecumu sasniegušām personām jau ir vairākas hroniskas slimības, kas saslimšanas ar Covid-19 infekciju gadījumā, rada smagās komplikācijas, ārstēšana norit ļoti smagi, tādēļ veselības aprūpes sistēmai rada būtisku slogu, Covid-19 infekcijas gadījumā šajā grupā ir augsta pacientu mirstība. Šī grupa ir arī viena no grupām, kas vakcinējama prioritāri.

Loterijas noslēgumā notiek lielā laimesta izloze, kurā tiek izlozēti pieci dalībnieki (pa vienam no katra reģiona, atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai), kuru starpā tiek izlozēti pieci naudas laimesti – 15 000 eiro, 25 000 eiro un 100 000 eiro vērtībā. Šī izloze notiek televīzijas programmā, kurā laimētājam ir jāpiedalās klātienē, paredzēts VM plānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!