Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šīs nedēļas trešajā dienā poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 2168 cilvēki, no kuriem vakcīnas pirmā deva injicēta 2135 cilvēkiem, bet otrā — 33, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie jaunākie dati.

Līdz ar to vakcinēšanas intensitāte šajā trešdienā, salīdzinot ar otrdienu, ir samazinājusies par 139 cilvēkiem, lai gan pagājušās nedēļas trešdienā vakcinācijas intensitāte, salīdzinot ar otrdienu, gandrīz divkāršojās, sasniedzot 4084 sapotētas personas.

Vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā par 10.martu gan vēl varētu pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šai nedēļai izvirzījis mērķi ik dienu sapotēt vismaz 2500 cilvēku, kas ir par 500 cilvēkiem dienā vairāk, nekā bija pagājušās nedēļas mērķis. Faktiski gan pagājušajā nedēļā vidēji ik dienu vakcīnu pret Covid-19 saņēma 2789 cilvēki, bet šonedēļ vēl nevienu dienu vakcinēto skaits nav sasniedzis 2500, liecina NVD dati.

Trešdien vakcinēšana pret Covid-19 Latvijā notikusi 91 iestādē, no kurām visaktīvākie potētāji bijuši Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas, "Veselības centru apvienības" un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi, kuri savakcinējuši attiecīgi 324, 236 un 160 cilvēkus.

Aizvadītajā diennaktī visvairāk — 1422 gadījumos - poti pret Covid-19 saņēmušas personas virs 60 gadiem. Vakcīnas pirmo vai otro devu saņēmušas arī 242 ārstniecības personas, 165 personas ar hroniskām slimībām, 128 ārstniecības iestāžu darbinieki, 108 cilvēki no citām paaugstināta riska grupām, 47 sociālās aprūpes centru (SAC) darbinieki un 44 SAC klienti.

Vēl četri cilvēki poti pret Covid-19 saņēmuši citu veselības indikāciju dēļ, trim vakcīnu pret Covid-19 saņēmušajiem kā potēšanas iemesls norādīts "kontakts ar personām ar hroniskām slimībām", divi sapotētie bijuši izglītības iestāžu darbinieki, vēl divas personas vakcinētas ar epidemioloģisko indikāciju "cits iedzīvotājs", bet viens poti saņēmušais bijis nozaru prioritāro iestāžu darbinieks, liecina NVD statistika.

Kā vakcīnas pirmā deva trešdien Latvijā potēti visi trīs līdz šim Eiropā reģistrētie preparāti — 1322 cilvēki saņēmuši "AstraZeneca" ražoto vakcīnu, 266 - "Moderna" vakcīnu, bet 547 cilvēkiem injicēts "Pfizer"/"BioNTech" ražojums. Savukārt kā otrā pote 19 cilvēkam injicēta "Moderna" vakcīna, bet 14 — "Pfizer"/"BioNTech" ražotais preparāts, liecina NVD dati.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmis 70 371 cilvēks, bet abas devas - 18 095 cilvēki. Kopumā Latvijā veiktas 88 466 vakcīnu pret Covid-19 injekcijas.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši 3,72% iedzīvotāju, bet abas — 0,96%.

Kā ziņots, pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9. janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12. februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes joprojām kavējas un ir salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!