Foto: DELFI

Pamatu Vakcinācijas projekta biroja likvidēšanai veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šobrīd nesaskata. Tā viņš atklāja preses konferencē pēc piektdienas, 12. marta, Ministru kabineta (MK) ārkārtas sēdes.

Ņemot vērā sabiedrībā izskanējušos pārmetumus un kolektīvo iniciatīvu parakstu vākšanai par šī biroja likvidēšanu, kas dienas laikā ir jau savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu, preses konferencē jautāts, vai birojs būtu jālikvidē, Pavļuts norādīja, ka šajā jomā ir daudz uzlabojumu, tāpat arī biroja darbā, bet šobrīd pamatu likvidēt Vakcinācijas projekta biroju viņš nesaskata.

"Lielākais vakcinācijas biroja uzdevums ir īstenot ne tikai šībrīža vakcinācijas posmu, bet arī sagatavoties masveida vakcinācijai no aprīļa un pie šī jautājuma mēs diendienā strādājam, vēl vakar mēs valdībā ziņojām par to, kāds ir sasniegtais progress," klāstīja Pavļuts.

Pavļuts pauda, ka "Vakcinācijas birojs daudzējādā ziņā ir kļuvis par tādu kā simbolu dažādām nedienām" – gan veselības aprūpes jomā, gan vispār sabiedrībā. "Kritiku es saprotu, bet es uzskatu, ka tā ir tikai daļēji pamatota," apgalvoja ministrs.

"Nepilnos divos mēnešos, ko šis birojs kā Veselības ministrijas struktūrvienība strādā, ir novērstas daudzas problēmas, ir ielikti pamati tam, lai masveida vakcinācija varētu Latvijā veiksmīgi notikt un biroja cilvēki vaiga sviedros diendienā strādā, lai Latvijas cilvēku vakcinēšana, atbilstoši nospraustajiem mērķiem, būtu iespējama," sacīja Pavļuts.

Viņš aicināja saprast, ka Vakcinācijas projekta birojs ir Veselības ministrijas struktūrvienība un aicinājums to likvidēt ir kā "aicināt likvidēt Sabiedrības veselības departamentu vai Sabiedrisko attiecību nodaļu Veselības ministrijā vai kādu citu struktūrvienību".

Pavļuts pauda sapratni, ka sabiedrībā ir radies priekšstats, ka tas ir kaut kas atsevišķi stāvošs, bet viņš centās kliedēt šos maldus, sakot, ka tā tas nav.

"Vakcinācijas birojs ir nepilnu desmit cilvēku grupa, nodaļa jeb departaments Veselības ministrijā, kuras uzdevums ir koordinēt visu daudzo cilvēku, iestāžu, speciālistu darbu, kas strādā pie vakcinācijas ieviešanas," skaidroja ministrs.

Jau ziņots, ka iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iedzīvotāji sākuši parakstu vākšanu par Vakcinācijas projekta biroja likvidēšanu.

Kā iniciatīvas autore norādīta Ilze Zeltkalne, kura skaidro, ka lai mazinātu birokrātiju un nepārdomātu finansiālo līdzekļu izšķērdēšanu, atsevišķa Vakcinācijas biroja izveide nav nepieciešama. "Īpaši jau ņemot vērā to, kāda ir šā brīža vakcinēšanas bēdīgā situācija," pauda Zeltkalne.

Tāpēc, viņasprāt, ir nepieciešams atzīt kļūdu un likvidēt Vakcinācijas projekta biroju. Vienlaikus tas samazināšot arī "mākslīgi radīto birokrātisko aparātu, kas turklāt sevi nav attaisnojis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!