Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turpinot kāpt vakcinācijas pret Covid-19 tempam, divās dienās potēšanās procesu sākušo iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis pa procentpunktu, sasniedzot 52%, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Vakcinācijas temps kāpis jau mēnesi. Nedēļā no 6.septembra valstī vakcinēti kopumā 32 780 cilvēki, savukārt katrā sekojošajā nedēļā kopējais sapotēto skaits pieaudzis - laikā no 13. līdz 19. septembrim ievadīta kopumā 34 405 deva, nedēļā no 20. septembra - 41 640 devas. No 27. septembra līdz 3. oktobrim savakcinēti jau 44 250 cilvēki, savukārt aizvadītajā nedēļā poti saņēmuši kopumā vismaz 49 399 cilvēki.

Pieaugot nedēļā sapotēt skaitam, attiecīgi kāpis arī vidēji dienā vakcinēto cilvēku daudzumam. Pēdējā mēneša laikā augstākais vienā dienā sapotēto cilvēku skaits fiksēts aizvadītajā piektdienā, kad valdība līdz vēlam vakaram lēma par jauniem ierobežojumiem pamatā nevakcinētajai sabiedrības daļai. Todien savakcinēti nedaudz vairāk kā 10 400 cilvēku. Tomēr uz pēdējā laikā aktīvāko vakcinācijas dienu pretendē arī šī trešdiena, kad pēc sākotnējiem datiem vakcinējušies kopumā 10 113 cilvēki.

Tā kā vakcinācijas veicēji datus par potēšanas faktu ievada pat vairākas dienas vēlāk, dati par vakcinācijas rezultātiem vēl var pieaugt.

Trešdien poti pret Covid-19 saņēma vismaz 10 113 cilvēki, vakcināciju nodrošinot kopumā 316 ārstniecības iestādēm. Visvairāk pacientu sapotēja AS "Veselību centra apvienība", SIA "Veselības centrs 4" un SIA "LUC Medical".

Trešdien pārsvarā potējušies iedzīvotāji, kuri neatbilst nevienai no prioritārajām grupām, taču pie potes tikuši arī vairāk nekā 1200 seniori, ap 650 cilvēki ar hroniskām saslimšanām, kā arī daži simti to profesiju pārstāvju, kuriem vakcinācija kā pirmajiem noteikta par obligātu.

Līdz šim kopumā Latvijā pret Covid-19 vakcinētas 982 503 personas, bet vakcinācijas kursu pabeiguši 911 039 cilvēki, kas atbilst 48,4% Latvijas iedzīvotāju, aprēķinos izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datus par provizorisko iedzīvotāju skaitu valstī 2021.gada jūlija sākumā.

Savukārt, izdalot dažādas iedzīvotāju vecuma grupas, redzams, ka līdz trešdienai vakcinācijas procesu pabeiguši 56,67% Latvijas iedzīvotāju, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Šajos aprēķinos gan izmantoti citi aģentūrai LETA pieejamie CSP dati - par Latvijas iedzīvotāju skaitu 2021. gada sākumā.

No šiem pašiem datiem redzams, ka vakcinācijas kursu noslēguši 55,11% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 12 gadiem. Par 12 gadiem jaunākus cilvēkus Eiropas Savienībā (ES) pret Covid-19 pagaidām vēl nepotē.

Vakcinācijas pret Covid-19 temps gan joprojām vairākas reizes atpaliek no maija beigām, kad, uzstādot rekordus, vienā nedēļā vidēji dienā tika sapotēti vairāk nekā 16 700 cilvēku.

Līdz šim Latvijā izmantotas kopumā 1 730 004 vakcīnu devas, no kurām aptuveni divas trešdaļas jeb 1,05 miljoni devu bija "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas. Šī vakcīna līdz šim pārsvarā izmantota arī balstvakcīnas nodrošināšanai - no 1498 papildu poti saņēmušo 1453 cilvēki sapotēti ar "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu.

Lietošanai ES līdz šim ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un J&J jeb "Janssen".

Pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3. aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu.

Kopš 3. maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17. maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2. jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!