Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Vakcinēto pandēmija ir sākusies, vakcinētie inficēšanās sacīkstēs pārliecinoši uzvar – ar šādiem izteikumiem sociālajos tīklos mēdz dalīties arvien biežāk. Ierakstus papildina ekrānuzņēmumi no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapas ar datiem par pēdējās 24 stundās inficēto un mirušo skaitu. Bet kā viņi šos datus lasījuši, kas nepareizs ir viņu apgalvojumos, ko atklāj līknes par inficēto un mirušo skaitu un kādi ir galvenie iemesli vakcinēto nopietnai saslimšanai un hospitalizēšanai, lūkoja noskaidrot "Delfi Plus".

Tiesa, nelielai atkāpei, ir vēl kāda nianse, kuru gan rakstā detalizētāk neanalizējam. Proti, kas ir "vakcinētie" šajā statistikā, ko iestāde ik dienu publicē tviterī un kuru plaši izmanto mediji savos rakstos vai sižetos? Kā "Delfi" uzzināja SPKC, vakcinēto skaitā iekļauti gan tie, kuri saņēmuši, piemēram, pērnpavasar, abas "AstraZeneca" vakcīnas vai vienu "Janssen" poti, proti, vakcinēti pirms salīdzinoši ilga laika un nav saņēmuši balstvakcīnu, gan arī turpat ieskaitīti tie, kuri to ir saņēmuši.

Absolūtie vai relatīvie skaitļi?

Piemēram, otrdien, 24. janvārī, tika ziņots, ka reģistrēti 6097 inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, kur 2801 cilvēks bijis nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet 3296 vakcinēti. Vispirms jānorāda, ka SPKC ikdienas dati par inficētajiem un mirušajiem, tostarp vakcinētajiem un nevakcinētajiem, ir absolūtos skaitļos, kas raisa pirmo problēmu.

Tiesa, zemāk redzamās līknes, kas arī ir absolūtos skaitļos, skaidri rāda sakarību: lai arī kopš janvāra sākuma līdz šim brīdim inficēšanās ir spēji augusi, mirstības rādītāji nav kāpuši. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!