Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rosina vakcīnu pret Covid-19 loģistiku uzticēt bruņotajiem spēkiem, tā pats premjers pauda ceturtdienas, 11. marta, Ministru kabineta sēdē.

Kariņš atklāja savu neizpratni, ka vakcinācijas procesā "esam pakļauti nezināmiem un ne pārāk atbildīgiem privātiem pakalpojuma sniedzējiem", reizē paužot bažas, vai Latvija varēs tikt galā ar vakcīnu izvadāšanu, kad tās būs 100 000, nevis tādā apjomā kā šobrīd, ja ir radušās grūtības tagad.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), komentējot šo piedāvājumu, norādīja, ka bruņotie spēki arī iepriekš ir izteikuši gatavību palīdzēt civilajiem spēkiem, ja tas būs nepieciešams. Tomēr viņš uzsvēra, ka "bruņotie spēki neies pakļauties civilās iestādes plānojumam", tāpēc, ja loģistikas plānošana tiktu nodota bruņoto spēku rīcībā, būtu principiāli jāmaina sistēma un visu loģistiku viņi izplānotu paši.

Kariņš aicināja Aizsardzības ministrijai izstrādāt plānu, kuru iedarbināt nepieciešamības gadījumā, ja būs nepieciešama bruņoto spēku palīdzība.

Apkopojot pārrunāto, premjers rezumēja, ka jāizstrādā plāns, kā iesaistīt bruņotos spēkus palīdzības atbalsta funkcijā, kā arī jāizstrādā "plāns B", "ja striķi plīst".

Preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atklāja, ka jau piektdien, 12. martā, plānota tikšanās ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvjiem, lai runātu par vakcīnu pret Covid-19 loģistikas plānošanu un nodrošināšanu.

"Strādāsim pie rezerves plāna, kā armija var nākt palīgā, ja kas nedarbosies," pauda Pavļuts.

Jau ziņots, ka 10. martā Latvijā vairākos vakcinācijas kabinetos netika piegādātas vakcīnas pret Covid-19. Kā informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), veselības resoru pievīlis vakcīnu piegādātājs "Oribalt".

Kā norādīja Veselības ministrijas pārstāve Sintija Gulbe, no 8. marta ir stājušies spēkā divi līgumi ar "Oribalt" par noliktavas pakalpojumu un vakcīnu loģistikas pakalpojumu sniegšanu. Uzņēmums gan kavējās ar piegādēm un komunikāciju ar vakcinācijas punktiem par gaidāmo laiku vakcīnu piegādēm.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas Teikas iecirknī ir uzsākta resoriskā pārbaude saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem vakcīnu piegādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!