Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA) un politisko partiju apvienība "Atbildība" vāks parakstus sūdzībai Eiropas ombudam par situāciju Latvijas veselības aprūpē, informēja "Atbildība".

Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents, apvienības "Atbildība" valdes loceklis Māris Pļaviņš atzina, ka "šī parakstu vākšana ir pēdējā cerība, ar kuru mēs lūdzam Eiropas tiesībsarga institūciju ietekmēt gan Eiropas Komisijas (EK), gan atbildīgos politiķus Latvijā, kuru rīcības rezultātā kvalitatīva un pieejama veselības aprūpe Latvijā tiek sagrauta."

Savukārt arodbiedrība jau iepriekš pauda satraukumu par situāciju veselības aprūpē, jo no 2008. līdz 2010. gadam Latvijas valdība ir samazinājusi valsts finansējumu veselības aprūpei par aptuveni 25%.

Arodbiedrība apgalvo, ka rezultātā aptuveni 50% slimnieku vairs nevar atļauties nopirkt nepieciešamos medikamentus, trīs reizes vairāk iedzīvotāju nekā vidēji ES (10,1% pret 3,2%) nepieciešamības gadījumā neveic veselības pārbaudi, kopš 2009. gada 1.jūlija pieaugušie ar dažiem izņēmumiem vairs nesaņem valsts apmaksātu plānveida medicīnisko palīdzību slimnīcās, turklāt valsts ir parādā slimnīcām par sniegto neatliekamo medicīnisko palīdzību.

LVSADA arī uzsver, ka gada laikā par 14,2% ir pieaudzis neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukumu skaits, par 12,3% - akūto stacionāra slimnieku skaits, par 14,6% samazināts ārstniecības personu skaits neatliekamās palīdzības slimnīcās.

Arodbiedrība uzskata, ka ne Eiropas Komisija, ne Latvijas politiķi neko nedara, lai uzlabotu situāciju, tāpēc plāno vērsties pie Eiropas ombuda.

Iespēju robežās LVSADA nodrošinās ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju parakstīties, lai atbalstītu sūdzību un aizstāvētu savas tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Gatavību parakstīt sūdzību kopā ar LVSADA jau ir izteikušas arī vairākas sabiedriskas organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!