Foto: DELFI

Ja 14. Saeimā tiktu veidota plašāka koalīcija ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līdzdalību, tas nodrošinātu efektīvāku valdības darbu, jo neviens no politiskajiem spēkiem vairs nebūtu neaizstājams vairākuma nodrošināšanai parlamentā, sacīja ZZS politiķis Viktors Valainis.

Vaicāts, kā ZZS vērtē vairākas nedēļas notikušo koalīcijas tapšanas procesu, ko veic "Jaunās vienotības" (JV), "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) pārstāvji, Valainis norādīja, ka ir skumīgi, ka topošā koalīcija pamatā spriež "par un ap" amatu dalīšanu, kā arī ir novilkusi striktas līnijas pret citiem, kas ir "ļoti kaitnieciski".

Komentējot topošās koalīcijas pārstāvju pausto, ka nerunā par amatiem, gan darāmajiem darbiem, Valainis atbildēja, ka "ko gan citu viņi teiks", taču ne velti publiski ir dzirdēti uzvārdi, kā arī ir redzami politiķi, kuri jau uzvedas tā, it kā būtu ministri. Redzams, ka nākamās valdības pašreizējie veidotāji cīnās par ministriju skaitu, cik kuram tās pienāksies, atzīmēja ZZS politiķis.

Tad, kad pēc strikto līniju savilkšanas topošās koalīcijas partijas sapratīs, ka ir pieļāvušas "milzīgu kļūdu", tad arī ZZS būs iespēja pievienoties šai koalīcijai, prognozē Valainis. Saeimas deputāts uzskata, ka ar JV, AS un NA 54 balsīm Saeimā nav iespējams nodrošināt ātru un izlēmīgu lēmumu pieņemšanu.

Veidojamajai koalīcijai nepietiek balsu, lai aktuāliem likumprojektiem noteiktu "lielo steidzamību", kas nepieciešama, lai izmaiņas likumos varētu ātrāk izsludināt. Līdz ar to neizbēgami ir jāmeklē sadarbība opozīcijā, skaidroja politiķis.

Tā vietā, lai izveidotu izlēmīgu valdību, tiek veidota pārāk vāja koalīcija ar ļoti šaurām manevra iespējām parlamentārās matemātiskas dēļ, sacīja deputāts, norādot, ka tāpēc ZZS pauž gatavību arī strādāt valdībā, lai nodrošinātu darba efektivitāti. Valainis prognozē, ka nepaies ilgs laiks, kad ZZS būs iespēja arī iesaistīties valdības darbā.

Savukārt, zinot topošās trīs partiju koalīcijas pārstāvju dažādos uzskatus tautsaimniecības, izglītības, veselības un citās jomās, jau tagad paredzams, ka nākamais Ministru kabinets būs rīcībnespējīgs, uzskata politiķis. Valainis norāda, ka šāda valdības veidošana, kur bez viena partnera jau zūd vairākums, nozīmē, ka tās darbā nebūs manevra iespējas, un šāda situācija veicinās bezatbildību, augstprātību un to, ka koalīcijai būs jāpiekrīt arī muļķīgām partneru idejām.

Valainis piebilda, ka būs interesanti vērot, kā vairāki no tiem deputātiem, kuri 13.Saeimā vairākkārt balsoja par Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) demisiju, tagad balsos par Kariņa jaunās valdības apstiprināšanu. Tas liecinās, ka politiķi amatu dēļ "ļoti ātri parāda savu īsto seju", uzsvēra ZZS deputāts.

Vaicāts, pēc kādiem principiem ZZS strādās opozīcijā, ja viņiem neparādīsies iespēja izveidot valdību, Valainis atbildēja, ka ZZS jau ir parādījusi, ka četrus gadus var ļoti aktīvi strādāt saskaņā ar augstākajiem principiem, bet nenodarbojoties ar populismu. Arī vēlētāji to ir novērtējuši ar papildu atbalstu, un ZZS ieguvusi vēl lielāku spēku jaunievēlētajā 14.Saeimas sasaukumā kopā ar "nešaubīgi lielāku" profesionalitāti, jaudu un darba spara, akcentēja politiķis.

Kā ziņots, patlaban norisinās koalīcijas sarunas par valdības veidošanu, kurā kopā sastrādātos trīs partneri - pašreizējā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vadītā JV, kas uzvarēja vēlēšanās, iegūstot 26 vietas Saeimā, AS ar 15 mandātiem un NA ar 13 deputātu balsīm. Tikmēr ZZS parlamenta vēlēšanās ieguva 16 deputātu vietas, faktiski paliekot otrajā vietā aiz JV pēc iegūto mandātu skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!