Foto: LETA

Lai nodrošinātu nepārtrauktu meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanu no gaisa Valdgales pagastā, Valsts ugunsdzēsība un glābšanas dienests (VUGD) šodien ir ievietojis Kopējā ārkārtas situāciju komunikācijas un informācijas sistēmā lūgumu pēc trīs helikopteriem, informēja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska padomniece Daiga Holma.

Kozlovskis šodien pēc valdības ārkārtas valdības sēdes bija atkārtoti devies uz Talsu novada Valdgales pagastu, lai kopā ar VUGD priekšnieku Oskaru Āboliņu novērtētu aktuālo situāciju un apsekotu degošo teritoriju un perimetru.

Kozlovskis un Āboliņš esot guvuši pārliecību, ka joprojām, neskatoties uz degšanas turpināšanos atsevišķos teritorijas posmos, uguns nav izplatījies ārpus izveidotā drošības perimetra. VUGD veicis amatpersonu nomaiņu. Jaunā maiņa turpinās drošības perimetra aizsardzību līdz nomaiņai nākamās dienas rītā, skaidroja Holma.

Kā ziņots, valdība pirmdien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu atbalstīt starptautiskas palīdzības lūgšanu plašā ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā.

Pēc valdības ārkārtas sēdes, Kozlovskis sacīja, ka Ministru kabinets lēmis lūgt starptautisko palīdzību Eiropas Savienības (ES) un NATO civilās aizsardzības ietvaros. Palīdzība tiks lūgta nekavējoties, jau šodien, tomēr pašlaik nav zināms, cik ātri dalībvalstis varētu atsaukties Latvijas lūgumam.

Jau ziņots, ka Latvijas dienesti sadarbībā ar Lietuvas bruņoto spēku helikopteri plašo ugunsgrēku dzēš jau sesto dienu, pirmdienas rītā apliecināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās otrdienas pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Valsts meža dienests pagaidām nesniedz informāciju par to, cik lielas platības izdegušas, taču Eiropas Savienības programmas "Copernicus" Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojuma dati liecina, ka līdz svētdienai ugunsgrēkā izdegusi 1010,5 hektāru liela platība, kas ir par 170 hektāriem vairāk nekā diennakti iepriekš.

No satelītiem iegūtā informācija liecina, ka izdeguši 267 hektāri meža, 311,7 hektāri krūmāju un zālāju, kā arī 431,8 hektāri kūdras purva. Visvairāk - par simts hektāriem - pēdējā diennaktī pieaugusi izdegusī meža platība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!