Foto: F64
Latvijas valdība starptautiskajiem aizdevējiem jaunākajā vienošanās dokumentā, iespējams, apsolījusi līdz gada beigām sagatavot sarakstu ar saglabājamajiem un privatizējamajiem valsts uzņēmumiem, liecina vēstules projekts Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Dokumentu šonedēļ pieņēma valdība, un, kamēr to nav apstiprinājuši aizdevēji, tā noslēguma teksts no Latvijas oficiālo institūciju puses pagaidām gan tiek turēts slepenībā.

Tomēr vēstules teksts liecina, ka valdība apņemas līdz 2010.gada septembra beigām sagatavot valsts uzņēmumu vispusīgu sarakstu, kurā būs iekļauta informācija par to peļņu, saņemtajām subsīdijām, izmaksātajām dividendēm, darbinieku skaitu un atalgojuma līmeni. Savukārt līdz šā gada beigām - sagatavot stratēģiju, lai noteiktu, kurš uzņēmums saglabāsies valsts īpašumā, kurš tiks pārveidots par valsts aģentūru, bet kurš privatizēts.

Lai kompensētu ekonomikas stimulēšanas pasākumu ietekmi un nodrošinātu iespēju šogad sasniegt fiskālā deficīta mērķi, tiek plānots samazināt valdības investīcijas no 142 miljoniem latu līdz 112 miljoniem latu projektiem, kurus pārvalda Satiksmes ministrija, tostarp Rīgas lidostai un Ventspils un Liepājas ostām, teikts vēstulē.

Papildus tam Latvija 2010.gadā izvairīsies no tālākas nodokļu samazināšanas un konsultēsies ar EK un SVF par nodokļu politikas izmaiņu ietekmi uz budžeta ienākumiem vai par ierosinājumiem paaugstināt ienākumus, vēstulē apņemas valdība.

Latvija arī apņemas turpināt samazināt maksājumu saistības un vidēja termiņa fiskālos riskus, šogad un nākamgad nesākot jaunus publiskās-privātās partnerības (PPP) projektus, īstenojot plānu, kas koordinē un nosaka prioritāti vidēja termiņa tehniskās palīdzības nepieciešamībām, un ierobežojot valsts garantiju apjomu līdz 754 miljoniem latu.

Tiek apsvērta iespējas, kas nodrošinātu jaunajai valdībai iespējas racionalizēt izdevumus, tajā pat laikā aizsargājot valsts nabadzīgākos iedzīvotājus. Ietaupīt līdzekļus varētu, reformējot valsts administrāciju, tostarp likvidējot vai apvienojot valdības aģentūras, samazinot tiešās subsīdijas uzņēmumiem, vēl vairāk samazinot algas valsts uzņēmumos un veicot budžetu konsolidāciju pašvaldībās, teikts vēstulē.

Latvijas puse apņemas apsvērt iespējas racionalizēt sociālo pabalstu sistēmu, to padarot krietni mērķtiecīgāku un ieviešot izmaiņas, lai nodrošinātu pensiju sistēmas ilgtspējību.

Latvija ir īstenojusi pasākumus, lai vidējā termiņā sasniegtu un saglabātu fiskālo ilgtspējību. Tiek plānots pārskatīt sociālo pabalstu sistēmu, kas ierosinās izmaiņas, lai nodrošinātu šo pabalstu piešķiršanu patiesi nabadzīgajiem iedzīvotājiem un to adekvātu finansēšanu, liecina dokumentā paustā valdības apņemšanās.

Valdība plāno uzlabot metodoloģiju, lai, sākot no 2011.gada, spētu precīzāk noteikt budžeta deficīta apjomu. Tiek solīts skaidri nošķirt valdības izdevumus no ES puses un izdevumus, kurus nevar atgūt no ES fondiem. Tādējādi Latvija spēs labāk novērtēt šo projektu ietekmi uz fiskālo deficītu.

Vienošanās dokuments ar SVF paredz, ka Latvijas valdība paredzējusi saglabāt fiksēto valūtas kursu līdz brīdim, kad tiks ieviests eiro.

Latvijas valdība arī apņēmusies tālākas izmaiņas procentu likmēs un banku minimālo rezervju prasībās veikt tikai pēc konsultācijām ar SVF.

Jau ziņots, ka šonedēļ valdība apstiprināja kārtējo vienošanos ar aizdevējiem, tomēr, kamēr dokumentu nav apstiprinājusi otra puse, tā saturs ir slepens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!