Valdības komiteja pirmdien akceptēja jauno Valsts aizsardzības koncepcijas projektu, kas neparedz būtiskas izmaiņas valsts aizsardzības politikas pamatprincipos - Latvija arī turpmāk savu aizsardzību balsta uz dalību NATO.
Valsts aizsardzības koncepcijas mērķis ir noteikt valsts militārās aizsardzības stratēģiskos pamatprincipus prioritātes un pasākumus valsts aizsardzības nodrošināšanai. Koncepcija nosaka vadlīnijas Latvijas valsts aizsardzības uzdevumu īstenošanai un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstības plānošanai.

Tā sagatavota atbilstoši Latvijas ģeopolitiskajai situācijai, nacionālās drošības un ārpolitikas mērķiem un Latvijas saistībām, kas izriet no dalības Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO) un Eiropas Savienībā (ES). Koncepcijas izstrādē ir ņemts vērā nacionālās drošības apdraudējuma faktoru izvērtējums, kā arī reģionālās un starptautiskās drošības attīstības tendenču analīze un NATO un ES drošības un aizsardzības politiku definējošie dokumenti.

Saskaņā koncepcijas projektu Latvijas valsts aizsardzības stratēģiskais pamatprincips ir nemainīgs – Latvija savu drošību un aizsardzību balsta uz dalību NATO kolektīvās aizsardzības sistēmā. Ņemot vērā Latvijas dalībvalsts statusu NATO un ES, koncepcija nosaka precīzas prasības Latvijas militāro spēju attīstībai gan nacionālās aizsardzības uzdevumu veikšanai, gan kopējās drošības stiprināšanai. NBS jābūt profesionāli sagatavotiem, moderni ekipētiem un bruņotiem, kā arī atbilstoši sociāli nodrošinātiem, kas ir spējīgi efektīvi sadarboties ar NATO militārajām vienībām un ES kaujas grupām.

Pamatojoties uz Valsts aizsardzības koncepciju, tiek izstrādāts Valsts aizsardzības plāns, kas nosaka konkrētus valsts aizsardzības pasākumus, prioritātes un nepieciešamos resursus, kā arī iesaistīto institūciju un fizisko un juridisko personu nepieciešamo gatavību un darbību valsts aizsardzībā. Balstoties uz Valsts aizsardzības plānu, tiek izstrādāti NBS attīstības plāni.

Valsts aizsardzības koncepcijas ieviešanu nodrošina Latvijas valsts institūcijas atbilstoši savai kompetencei un normatīvajos tiesību aktos noteiktajiem uzdevumiem.

Saskaņā ar Nacionālās drošības likumu Valsts aizsardzības koncepcija tiek pārskatīta un apstiprināta ne retāk kā reizi četros gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!