Valdība otrdien akceptēja grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), kas paredz, ka ar 2008.gadu tiks piemērota zemāka nekustamā īpašuma nodokļa likme un tiks noteikts apjoma pieauguma ierobežojums.
Kā skaidroja Finanšu ministrijā (FM), likumprojekts paredz, ka ar 2008.gadu nodokļa likme būs 1% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības un nodokļa apmērs 2008., 2009. un 2010.gadā pie nemainīga nodokļa objekta nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto par vairāk nekā 25%.

No 2011.gada nekustamā īpašuma nodokļa bāzes likme būs 0,4%, bet pašvaldības pēc saviem ieskatiem to varēs palielināt līdz pat 1%.

Patlaban NĪN likme ir 1,5%.

Kā skaidroja FM, pašlaik likums nosaka, ka ar nodokli neapliek masu aktīvās atpūtas centrus, sporta būves un ēkas un zemi to uzturēšanai neatkarīgi no īpašuma piederības atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Tā kā kritēriji jaunu objektu iekļaušanai sarakstā nav noteikti, Izglītības un zinātnes ministrija, izvērtējot šo jautājumu, līdz šim ir atbalstījusi to sporta bāzu iekļaušanu minētajā sarakstā, kurām ir piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss.

Ņemot vērā jau kopš 1997.gada izveidojušos praksi, likumprojektā paredzēts minēto likuma panta daļas punktu izteikt jaunā redakcijā, nosakot, ka ar nodokli nav apliekamas nacionālās sporta bāzes un zeme to uzturēšanai.

Likumprojekts paredz papildināt likumu ar jaunu daļu, kurā definēta saimnieciskā darbība, jo Tieslietu ministrijas atzinumā bija norādīts, ka saimnieciskās darbības definīcijai jābūt noteiktai likumā, nevis likuma piemērošanas noteikumos.

Kā uzsver Finanšu ministrija, nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības aktualizācijas galvenais mērķis bija pietuvināt tās nekustamā īpašuma tirgus vērtībai, lai nodrošinātu nekustamā īpašuma objektu salīdzināmību pēc to vērtības visā valstī.

Finanšu ministrijas priekšlikums par nekustamā īpašuma nodokļa likmes samazināšanu līdz 1% un nodokļa pieauguma ierobežojuma noteikšanu 25% apmērā visiem nodokļa maksātājiem salīdzinājumā ar iepriekšējo taksācijas gadu ir atbalstīts Ministru kabinetā šā gada 26.jūnija sēdē, izskatot Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu.

Plānots, ka likums stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī.

Pēc FM prognozēm, likumprojektā paredzētajai nodokļa likmes samazināšanai un aktualizētās kadastrālās vērtības pakāpeniskai ieviešanai būs pozitīva ietekme uz uzņēmējdarbības vidi.

Likumprojekts novērsīs iespēju būtiskam nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumam iedzīvotājiem. Ar likumprojektā noteikto nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu līdz 25% un nodokļa likmes samazinājumu līdz 1% tiks nodrošināta arī maznodrošināto Rīgas un Jūrmalas iedzīvotāju aizsardzība pret krasu nodokļa sloga palielinājumu.

Jau ziņots, ka Valsts zemes dienesta (VZD) izstrādātie Ministru kabineta noteikumi paredz nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību bāzes aktualizāciju. Šiem noteikumiem jāstājas spēkā 2008.gada 1.janvārī. Negrozot likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli", 2008.gadā būtiski pieaugs nodokļa slogs ne tikai iedzīvotājiem, bet visiem nodokļa maksātājiem.

Pēc VZD aprēķiniem, zemes kadastrālā vērtība pieaugs visā valsts teritorijā. Lauksaimn iecības zemei kadastra vērtības pieaugums būs divas reizes, individuālo dzīvojamo māju apbūves zemei - 5,6 reizes, komercdarbības objektu apbūves zemei - 5,5 reizes, bet ražošanas objektu apbūves zemei - 5,1 reizi.

Ar nodokli apliekamajām ēkām prognozēts neliels kadastrālās vērtības pieaugums - vidēji 1,5 reizes komerciālu ēku tipu grupai un 1,2 reizes rūpniecības ēku tipu grupai -, jo ēku vērtību bāze visā valstī ir aktualizēta jau 2006.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!