Valdība otrdien apstiprināja amatā maija beigās uz četriem gadiem pārvēlēto Latvijas Universitātes (LU) rektoru Ivaru Lāci, kurš bija vienīgais augstskolas vadītāja amata kandidāts, savukārt par Sociālo tehnoloģiju augstskolas (STA) rektori apstiprināta ekonomikas doktore un uzņēmēja Sarmīte Jēgere.
Lācis dzimis 1949.gadā Talsu rajonā. Precējies, ir triju bērnu tēvs. Viņš ieguvis fizikas habilitētā doktora grādu LU 1993.gadā. No 1969.gada bijis LU Fizikas un matemātikas fakultātes vecākais laborants, mācību laboratorijas vadītājs, asistents, vecākais pasniedzējs, docents, profesors, Cietvielu fizikas institūta galvenais pētnieks, Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas vadītājs, zinātņu prorektors.

LU rektors bijis LU Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas vadītājs no 1995. līdz 2001.gadam, Ministru prezidenta padomnieks izglītības jautājumos 1999.gadā.

Saskaņā ar LU Satversmi Latvijas Universitātes rektoru atklātā konkursā ievēlē Satversmes sapulce no vēlētiem profesoriem. Rektoru ievēlē uz četriem gadiem un ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Savukārt Jēgeri STA rektora amatam pēc iepriekšējā augstskolas rektora Jura Celmiņa atstādināšanas jūlija vidū izvirzīja STA augstskolas dibinātāji. Valdība Celmiņu no amata atbrīvoja, jo uzskatīja, ka viņš nav spējis nodrošināt rektoram noteikto atbildību par augstskolas darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, pieļaujot valsts atzītu diplomu izsniegšanu par kvalitātes prasībām neatbilstošas studiju programmas apguvi. Celmiņš šo lēmumu ir pārsūdzējis.

Savukārt prokuratūra līdz nākamajai nedēļai uzdevusi Izglītības un zinātnes ministrijai atcelt lēmumu par licences anulēšanu STA tiesību zinātņu programmai.

Saskaņā ar likumu rektora atcelšanas gadījumā valdība ieceļ augstskolas dibinātāja izvirzītu rektora vietas izpildītāju, kas pilda rektora pienākumus līdz jaunievēlētā rektora apstiprināšanai.

Jēgere 1973. gadā absolvējusi Latvijas Universitāti (LU) ekonomiskās kibernētikas specialitātē, vēlāk mācījusies LU neklātienes aspirantūra un stažējusies Kopenhāgenas Biznesa skolā un ekonomikas institūtā. 1998.gadā Jēgerei piešķirts ekonomikas doktora zinātniskais grāds, jau no 1973. gada Jēgere bijusi lektore, docente Latvijas valsts un privātajās augstskolās.

Jēgere iepriekš strādājusi Rīgas domē par Īpašuma departamenta Uzņēmējdarbības pārvaldes priekšnieci, bijusi akciju sabiedrības "Lateko banka" prezidente, no 1995. līdz 1996. gadam investīciju un kredītpolitikas valsts ministre, savulaik bijusi Demokrātiskās partijas "Saimnieks" konsultante ekonomikas, finanšu un politikas jautājumos un Pasaules bankas konsultante. No 1993. līdz 1994.gadam Jēgere pildīja finanšu ministra padomnieces pienākumus. No 1997. līdz 1999. gadam Jēgere bijusi Starptautiskās tūrisma augstskolas rektore, savukārt no 1996. līdz 1997. gadam - Valsts nekustamā īpašuma aģentūras padomes priekšsēdētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!