Ministru kabinets otrdien apstiprināja Bērnu un ģimenes lietu ministrijas (BM) izstrādāto Jaunatnes likumprojektu, kas tiks virzīts tālākai izskatīšanai Saeimā. Likuma mērķis ir veidot vienotu jaunatnes atbalsta politiku, iesaistīt jauniešus valsts pārvaldes procesos un finansiāli atbalstīt jauniešu organizācijas.
Darbs pie likuma izstrādes tika sākts vēl deviņdesmito gadu sākumā. Pēc tam, kad ministrija 2004. gadā pārņēma jaunatnes politikas veidošanas un īstenošanas funkcijas, aktivizējās arī darbs pie Jaunatnes likuma izstrādes, informēja ministrijas pārstāvis Taivo Trams. Jaunatnes likuma mērķis ir nodrošināt vienotu valsts jaunatnes politiku, nosakot darba ar jaunatni īstenošanas sistēmu, radot labvēlīgu vidi jauniešu līdzdalībai lēmumu pieņemšanas procesā visos valsts pārvaldes līmeņos un sniedzot atbalstu jaunatnes organizāciju darbībai, kas nodrošina jauniešu pilnveidošanos, integrāciju sabiedrībā un interešu pārstāvību. Līdz ar Jaunatnes likuma pieņemšanu tiks sakārtota darba ar jaunatni sistēma, definējot katras iesaistītās puses vai institūcijas atbildību šajā darbā. Vienlaikus tiks sakārtoti konsultāciju sistēmas jautājumi – noteikts, kādā veidā veicamas pastāvīgas konsultācijas ar jauniešiem, lai jaunatnes politika veidotos atbilstoši jaunatnes vēlmēm un interesēm.

Likums apskata arī jaunatnes līdzdalības jautājumus, nosakot to, kur un kādā veidā ir jāņem vērā jaunatnes viedoklis (piemēram, tas nosaka, ka pašvaldībām, izstrādājot attīstības plānu, ir jākonsultējas ar vietējo jaunatni un to pārstāvošajām organizācijām), kā arī finansiālā atbalsta jautājumus jaunatnes organizācijām, to veidotajiem projektiem, kā arī projektiem jauniešiem.

Kaislības ap jaunatnes likumu uzvirmoja pirms pāris nedēļām, kad “Jaunā Laika” (JL) frakcija iesniedza līdzīgu likumprojektu saeimā, taču tas tika noraidīts, jo šādu likumu jau gatavoja Bērnu lietu ministrija. Latvijas Pirmā partija, kuras pārstāvis vada Bērnu ministriju, pārmeta JL nekorektu rīcību.

JL skaidroja, ka ir atsaucies Latvijas Jaunatnes padomes lūgumam un iesniedzis likumprojektu izskatīšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!