Foto: F64
Valdības koalīcija nākamnedēļ plāno lemt par atbalstu maznodrošinātajiem Latvijas iedzīvotājiem, lai nodrošinātu iespējas visiem Latvijas iedzīvotājiem ciparu formātā redzēt sabiedriskās televīzijas kanālus.

Premjera Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre Līga Krapāne žurnālistus pirmdien informēja, ka pēc sākotnējiem aprēķiniem aptuveni 50 000 mājsaimniecību būtu nepieciešama finansiāla palīdzība, lai nodrošinātu televizoru pielāgošanu pārejai uz ciparu formātu.

Pēc aptuvenām aplēsēm, šādas finansiālās palīdzības nodrošināšana izmaksātu aptuveni 2,5 miljonus latu. Koalīcijas sanāksmē pirmdien politiķi sprieduši, ka šo naudu nevajadzētu ņemt no valsts budžeta, bet gan, piemēram, izmantot Valsts radio un televīzijas centra rīcībā esošo finansējumu.

Jau vēstīts, ka pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizē uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā. Sākotnēji pāreju uz digitālo TV bija plānots realizēt līdz 2011.gada 1.decembrim, taču pērnā gada nogalē nolemts pāreju īstenot daudz īsākā laikā - jau šogad.

LTV7 pilnībā pārgāja uz ciparu apraidi no pirmdienas, 1.marta. Savukārt, LTV 1 analogo apraidi Rīgā un 70 kilometru rādiusā ap Rīgu pārtrauks no 1.aprīļa, bet visā Latvijā - no 1.jūnija.

Jaunajā ciparu formātā bez maksas varēs skatīties LTV1, LTV7, TV5 un LNT, savukārt TV3 pagaidām vēl atturas no pārejas uz digitālo formātu un vērsusies Konkurences padomē, apstrīdot ciparu TV ieviešanu.

Digitālā TV ir skatāma tikai, iegādājoties televizoru ar MPEG-4 uztvērēju vai īpašu dekoderu. Tāpēc izskanējušas bažas, ka daudzas mājsaimniecības, īpaši maznodrošinātie, pēc pārejas uz ciparu TV varētu zaudēt iespēju skatīties sabiedrisko televīziju. Tomēr pašlaik valsts noslēgatis līgums ar "Lattelecom" neparedz iespēju maznodrošinātajiem kompensēt dekoderu iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!