Foto: F64

Ministru kabinets otrdien, 25. aprīlī, pēc labklājības ministres Evikas Siliņas (JV) aicinājuma klusuma brīdī pieminēja Jēkabpilī noslepkavoto sievieti.

Siliņa norādīja, ka pie Ministru kabineta ēkas notiek pikets "Nāves iemesls: sieviete", kurā nevalstiskās organizācijas pieprasa valdības rīcību saistībā ar atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības gadījumā.

Ministre informēja par Valsts policijas statistiku, kas liecina, ka 75% gadījumu slepkavības notiek mājās, kam teju vienmēr ir sadzīvisks raksturs un aptuveni pusē šādu gadījumu cieš sievietes.

Tāpat Siliņa norādīja uz problēmām likumu piemērošanā, kam vajadzētu pasargāt sievietes no vardarbības.

"Mēs pieņemam likumus, bet kaut kas nav kārtībā ar to piemērošanu. Šādi gadījumi [kā Jekabpilī] nevar mūs atstāt vienaldzīgus. Mums ir jāmazina vardarbība ģimenē, pret sievietēm. Mans aicinājums ir neatstāt šos gadījumus bez ievērības," mudināja labklājības ministre.

Jau vēstīts, ka otrdien pulksten 13 pie Ministru kabineta nevalstiskās organizācijas centrs "Marta", jaunatnes organizācija "Protests" un "Sievietei Paveicās" rīko piketu "Nāves iemesls: sieviete", kurā pieprasa rīcību par atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils slepkavības gadījumā.

Piketā pulcējušies daži desmiti aktīvistu, aicinot "piespraust pie apģērba sarkanas puķes, kas simbolizē dūrienus, pret kuriem esam kļuvuši vienaldzīgi", novēroja portāls "Delfi".

Klātesošie vardarbības upurus pieminēja ar klusuma brīdi.

Rīkotāji pieprasa rīcību par atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils slepkavības gadījumā, kā arī politisko atbildību par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 6. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983. gadā dzimusi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpils novadā, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli".

Savukārt tiesa norādīja uz policijas neizdarīto Rusiņa krimināllietās – "Tiesa, ņemot vērā minēto, ir veikusi iespējamās procesuālās darbības, lai nodrošinātu šo tiesvedībā esošo krimināllietu izskatīšanu. Tālākais darbs bija jāveic policijai, bet diemžēl Valsts policijas Zemgales reģiona Austrumzemgales iecirknis to nav izdarījis," norādījusi Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja Līga Ašmane.

Par slepkavības izdarīšanu meklētais Rusiņš joprojām nav atrasts.

VP pagājušajā nedēļā pieļāva, ka Rusiņš ir pametis Latviju vai izdarījis pašnāvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!