Foto: Publicitātes foto

Ministru kabinets otrdien, 2. jūnijā, atbalstīja 15 jaunu vai paplašinātu bērnudārzu būvniecības projektus 11 Latvijas pašvaldībās, kurās ir būtiskas bērnudārzu rindas, portāls "Delfi" noskaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Ministrija norāda, ka ar šo valdības lēmumu gandrīz 2200 bērniem būs iespēja apmeklēt pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādes. Kopējais investīciju apmērs plānots vismaz 40 miljonu eiro apmērā, no kuriem 20 miljoni plānoti kā valsts budžeta aizdevums pašvaldībām, bet projektus plānots īstenot tuvāko divu gadu laikā.

VARAM apkopotā informācija liecina, ka uz 2019. gada 1. oktobri kopumā 43 pašvaldībās rindā uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm gaidīja 10 105 bērni. Atbalstot šos pašvaldību investīciju projektus, rindas samazinājums būtu par 22%, lēš ministrija.

"Garās bērnudārzu rindas daudzās Latvijas pašvaldībās ir bijusi ilgstoša problēma un tā turpina pieaugt, esošās tendences liecina, ka pašvaldības nespēj pilnībā un īsā termiņā atrisināt rindu jautājumu uz pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm. Esam atbalstījuši būvniecības projektus 11 pašvaldībās, kur ir augsta gatavība uzsākt būvniecības darbus jau šogad," norāda VARAM ministrs Juris Pūce (AP).

Ministrs skaidro, ka, piemēram, Rīgas pilsētā bērnudārzu jautājums nav pietiekami risināts, jo uz 2019. gada 1. oktobri rindā bija 2099 bērni, kas vēlas apmeklēt pašvaldības bērnudārzus, bet nevar vietu trūkuma dēļ. VARAM aprēķini liecina, ka līdz ar atbalstu tiks izveidotas 443 jaunas vietas bērnudārzos Rīgā, rindu samazinot par piektdaļu.

Vienlaikus Mārupes novadā, atbalstot bērnudārza būvniecības projektu 384 bērniem, tiks sniegts ieguldījums rindas samazināšanā – kopumā rindā ir 424 bērni, tādējādi atrisinot rindu par 90%. VARAM sola, ka būtisks jauno vietu skaits tiks radīts Ķekavas novadā (400), Jūrmalā (224), Liepājā (214) un citās pašvaldībās.

Kā skaidroja ministrija, tad prioritāte tika noteikta augstas gatavības projektiem, kam ir izstrādāts tehniskais projekts vai noslēgts līgums par tehniskā projekta izstrādi, un projekta būvdarbus plānots uzsākt īstenot līdz 2020. gada 31. decembrim, lai pēc iespējas ātrāk bērnudārzi varētu uzsākt darbu.

Tāpat, izvērtējot iesniegtos pašvaldību pieteikumus, tika ņemtas vērā samērīgas projekta realizācijas izmaksas. VARAM izvērtēja pašvaldību iesniegtos investīciju projektus atklāta projektu pieteikumu konkursa veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!