Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ministru kabinets (MK) otrdien konceptuāli atbalstīja četru miljonu eiro izmaksu kompensācijās Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) personālam, kam tā pienākas atbilstoši Satversmes tiesas (ST) šā gada 2. maija spriedumam lietā par ieslodzījuma vietu personāla virsstundu darba apmaksas neatbilstību Satversmei.

"Delfi" jau rakstīja, ka norma, kas regulē virsstundu darba atlīdzību amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, neatbilst Satversmē ietvertajam vienlīdzības principam, šā gada maijā nosprieda Satversmes tiesa (ST).

Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka šo kompensāciju izmaksai kopumā nepieciešami līdzekļi līdz 4 000 000 eiro, tostarp papildus nepieciešamais finansējums 2020. gadā līdz 2 000 000 eiro. Savukārt vēl 2 000 000 eiro atrasti no IeVP budžeta saistībā ar vakantām amata vietām.

Tieslietu ministrija (TM) jau iepriekš informēja, ka ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi (IeVP) rasts risinājums cietuma personāla virsstundu darba apmaksas jautājumā.

Ministrija paziņojumā bija norādījusi, ka, lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi, TM paredzējusi IeVP amatpersonām, arī bijušajām amatpersonām, kurām bija noteikts summētais darba laiks, izmaksāt piemaksu par virsstundu darbu 100% apmērā no amatpersonai noteiktās stundas algas likmes par laika posmu no 2017. gada 7. maija līdz 2019. gada 6. maijam.

IeVP ir radusi līdzekļus, lai šīs izmaksas būtu iespējams veikt jau 2019. gadā, skaidrojis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

"Esam šo risinājumu pārrunājuši ar Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) un Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) pārstāvjiem un esmu gandarīts par saņemto konceptuālo atbalstu. Tomēr risinājumam nepieciešams valdības akcepts, tāpēc virzām informatīvo ziņojumu izskatīšanai valdībā," ministra teikto paziņojumā citēja TM.

LIDA valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns atzīmējis, ka arodbiedrība, pārstāvot un aizstāvot savu biedru tiesības un tiesiskās intereses uzskata, ka TM atzinums ir atbilstošs Satversmes 91. panta pirmajam teikumam, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

Jau vēstīts, ka ST lietu skatīja pēc Administratīvās rajona tiesas pieteikuma, kuras tiesvedībā bija vairākas ietas, kuru izspriešanā var būt nepieciešams piemērot apstrīdēto normu. Turklāt iespējams, ka apstrīdētā norma piemērota vai piemērojama arī citās administratīvajās lietās.

ST spriedumā atzina Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (Atlīdzības likums) 14. panta 7.1 daļas 1. punktu par neatbilstošu Satversmei.

Šis punkts paredzēja, ka tad, "ja Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta pienākumu pildīšanu virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika kompensē, piešķirot atpūtas laiku saskaņā ar šā panta septīto daļu, un tas apdraud attiecīgās Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes spēju nodrošināt dienesta uzdevumu izpildi, iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota amatpersona var lemt par attiecīgā dienesta pienākumu izpildes laika apmaksu. Šādā gadījumā samaksu par dienesta pienākumu pildīšanu virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika, kuru nav iespējams kompensēt, piešķirot atpūtas laiku, nosaka šādi (ņemot vērā virsstundu skaitu):

par dienesta pienākumu pildīšanu virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika — laikā, kad amatpersonai nebija iespējams piešķirt pārtraukumu, — atbilstoši amatpersonai noteiktajai stundas algas likmei."

Satversmes 91. panta pirmais teikums, savukārt, nosaka, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!