Foto: stock.xchng

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu, Ministru kabinets otrdien, 1.jūlijā atbalstīja lēmumprojektu par ārkārtas situācijas izsludināšanu sērgas skartajā reģionā. Ceturtdien par to lems arī Saeima.

Ārkārtas situācija izsludināta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā un pilsētā, Zilupes novadā, kā arī Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastos, Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastos, un Ciblas novadā.

Ārkārtas situācija izsludināta uz laiku līdz 1.oktobrim. Šajā laikā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) amatpersonām būs tiesības iekļūt privātīpašumos, lai veiktu visus nepieciešamos Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumus. Atbilstoši rīkojumam, PVD noteiks arī dzīvnieku un to produktu izmantošanas un pārvietošanas kārtību, kā arī transportlīdzekļu kustības ierobežojumus.

Dažādos cūku mēra apkarošanas pasākumos savas kompetences ietvaros iesaistīsies arī Valsts meža dienests, Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošā Valsts policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Lauku atbalsta dienests, Vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministrija, kā arī vietējās pašvaldības.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) gan mierina, ka ārkārtas situācijas izsludināšana atsevišķos novados vēl nenozīmē to, ka Āfrikas cūku mēris jau būtu radījis būtiskus draudus visai Latvijas cūkkopības nozarei. Par to, vai Eiropas Savienībā tiks noteikti kādi ierobežojumi cūkgaļas un tās izstrādājumu eksportam no Latvijas būšot zināms vien pēc šonedēļ paredzētās Eiropas Komisijas ekspertu vizītes. Tad arī tikšot precizētas tā dēvētās buferzonas robežas.

"Ja ar slimības ierobežošanas pasākumiem nebūs pietiekami, Latvijas cūkkopības nozari gaida ne tās vieglākās dienas," brīdina PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Tiesa gan, saskaņā ar viņa teikto, no jauna laboratoriski apstiprināta vien vēl vienas mežacūkas nāve no Āfrikas cūku mēra, bet, pārbaudot analīzes no 324 mājas cūku novietnēm iegūtos paraugus, jauni sērgas "upuri" nav konstatēti.

Mājas cūku īpašniekiem, kuru dzīvnieki miruši no Āfrikas cūku mēra vai nokauti infekcijas ierobežošanas nolūkos, plānots izmaksāt kompensācijas. Tāpat papildu līdzekļi no valsts budžeta būs nepieciešami arī PVD un Valsts policijas darba apmaksai, taču to precīzs apmērs vēl nav zināms. "Tas, ka nauda būs vajadzīga, ir viennozīmīgi skaidrs," pēc valdības sēdes slēgtās daļas, kurā tika apspriesta ārkārtas situācijas izsludināšana, sacīja Dūklavs.

Jāpiebilst, ka zināmas neērtības Āfrikas cūku mēra uzliesmojums un tā ierobežošanas pasākumi var sagādāt arī svētceļniekiem, kas augusta vidū dosies uz Vissvētākās jaunavas Marijas debesbraukšanas svētku svinībām buferzonā esošajā Aglonā.

Balodis skaidro, ka PVD inspektori arī iepriekšējos gados Aglonā kontrolējuši svētceļniekiem pārdotās pārtikas kvalitāti, bet tagad pastiprināta uzmanība tikšot pievērsta arī svētku norises vietā pieejamo produktu izcelsmei.

"Delfi" jau ziņoja, ka bīstamais Āfrikas cūku mēris Latgales pusē uzliesmoja 26.jūnijā, kad Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām atklāta šī slimība. Sasirgušas arī mājas cūkas.

Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!