Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto Tabakas uzraudzības valsts programmu, kas paredz trīs galvenos darbības virzienus – tabakas piedāvājuma mazināšanu, pieprasījuma mazināšanu un tabakas izplatības un tās lietošanas radīto seku uzraudzīšanu.
VM norāda, ka 2006.-2010.gadam izstrādātās programmas mērķis ir uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, būtiski samazinot tabakas lietošanu un tabakas dūmu kaitīgo ietekmi. Tās galvenie uzdevumi ir novērst tabakas lietošanas uzsākšanu, īpaši bērnu un jaunu cilvēku vidū.

Programmas uzdevumi ir arī samazināt tabakas produktu lietotāju skaitu, mazināt tabakas kaitīgās sekas tās lietotāju veselībai, kā arī nodrošināt, lai cilvēki mazāk tiktu pakļauti tabakas dūmu iespaidam.

Latvijā tabakas lietošanas sekas ir cēlonis vismaz 4380 priekšlaicīgām nāvēm katru gadu jeb vismaz 12 cilvēki dienā Latvijā mirst no slimībām, kas ir saistītas ar tabakas lietošanu. Statistikas dati liecina, ka aptuveni 35% Latvijas iedzīvotāju smēķē katru dienu. Katru dienu smēķē arī liels skaits gados jaunu cilvēki vecumā no 15-34 gadiem, proti, 41%.

Plānots, ka īstenojot programmā minētos uzdevumus, galvenais rezultāts būs tabakas patēriņa un smēķēšanas kaitīgās ietekmes mazināšanās populācijā, proti, līdz 2010.gadam vismaz par 20% samazināt smēķētāju īpatsvaru par 15 gadiem vecāku iedzīvotāju vidū un attālināt vecumu, kādā tiek uzsākta regulāra smēķēšana 15 gadus vecu un jaunāku iedzīvotāju vidū.

Lai to īstenotu, valstī nepieciešams ieviest visaptverošu tabakas kontroles programmu, kuras pamatā būtu daudzu sektoru – valsts, pašvaldību, nevalstiskā - saliedēta darbība.

Programmas īstenošanai no 2007.gada būs nepieciešams papildus finansējumus. 2007.gadā papildus būs nepieciešami 549 tūkstoši latu, 2008. gadā – 530 tūkstoši latu, 2009.gadā – 572 tūkstoši latu un 2010.gadā – 564 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!