Foto: PantherMedia/Scanpix

Valdība otrdien, 28. aprīlī, atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot, ka doktora grādu varēs piešķirt attālināti, portāls "Delfi" noskaidroja ministrijā.

Grozījumi paredz, ka pretendenti doktora grādu varēs iegūt, aizstāvot savu promocijas darbu arī attālināti tiešsaistes videokonferences formātā. Arī Latvijas un ārvalstu promocijas padomes locekļi un recenzenti varēs attālināti piedalīties aizstāvēšanas procesā, ar atklātu balsojumu lemjot par zinātnes doktora grāda piešķiršanu vai atteikumu.

IZM norāda, ka grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz valdības rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu noteikto, proti, ka mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs ir pārtraukta un jānodrošina mācības attālināti.

Saskaņā ar Augstskolu likumu zinātnisko doktora grādu pēc akreditētas akadēmiskās doktora studiju programmas apguves un promocijas darba aizstāvēšanas piešķir augstskolu promocijas padome, līdz ar to promocijas darba aizstāvēšana ir mācību procesa daļa un arī tā jānodrošina attālināti, ja nepieciešams.

Ministrija uzsver, ka arī pēc ārkārtējās situācijas beigām šāda norma ļaus augstskolām efektīvāk organizēt promocijas darbu aizstāvēšanas procedūru, gan sniedzot iespēju grāda pretendentiem, atrodoties ārzemēs, aizstāvēt promocijas darbu attālināti, gan piesaistot labākos ārvalstu zinātniekus-ekspertus promocijas padomēs vai kā recenzentus.

Tas arī ļaus samazinās ceļošanas un citus izdevumus, kas rodas, īstenojot klātienes aizstāvēšanu, prognozē IZM.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 12. maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā aizliegti publiski pasākumi ar cilvēku pulcēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!