Valdība atbalsta 'Kīļa reformu' Izglītības un zinātnes ministrijā  (29)

Delfi

Foto: DELFI

Atbalstot grozījumus Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nolikumā, valdība otrdien deva "zaļo gaismu" ministra Roberta Ķīļa iecerētajai vērienīgaijai ministrijas reformai.

Grozījumi IZM nolikumā paredz būtiski optimizēt un vienkāršot ministrijas pārvaldes struktūru, samazinot birokrātiju un darbinieku skaitu. Reorganizācijas rezultātā birokrātiskā sloga samazināšanai ir paredzēts atteikties no līdzšinējā departamenta struktūras elementa – nodaļas. Vienlaikus reorganizācijas rezultātā paredzēts izveidot piecus valsts sekretāra vietnieka amatus, paredzot, ka katrs valsts sekretāra vietnieks vienlaikus ieņems arī noteikta departamenta direktora amatu. 

Jau vēstīts, ka Ķīlis ir pieņēmis lēmumu par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) reorganizāciju, kuras rezultātā kopējais amata vietu skaits ministrijā saruks par gandrīz ceturtdaļu jeb aptuveni piecdesmit amata vietām - no 234 līdz mazāk nekā 180. Savukārt palikušajiem darbiniekiem tas ļautu celt algas par 10-15%, uzskata ministrs.

Ķīļa pārstāve pastāstīja, ka IZM savā jaunajā veidolā, "kas paredz būtiski optimizēt un vienkāršot ministrijas pārvaldes struktūru, samazinot birokrātiju un darbinieku skaitu", sāks strādāt šī gada aprīļa vidū.

IZM reorganizācija vienkāršos pārvaldes struktūru, līdzšinējo deviņu departamentu vietā izveidojot sešus – Izglītības departamentu, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentu, Sporta, jaunatnes un valodas departamentu, Struktūrfondu, starptautisko lietu un finanšu instrumentu departamentu, Nodrošinājuma un finanšu departamentu, kā arī Politikas iniciatīvu ieviešanas un attīstības departamentu.

Par reformu kritiski bija izteikušies gan Rektoru padomes, gan Latvijas Studentu asociācijas pārstāvji, kuri nepiekrita idejai apvienot Augstākās izglītības un Zinātnes departamentus vienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!