Neskatoties uz pacientu tiesību aizstāvju kritiku, valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas sagatavoto Pacientu tiesību likumprojektu.
Pacientu tiesību likums iecerēts kā vienots pamatdokuments pacientu tiesību aizsardzības jomā. Tas noteiks pacientu tiesības uz ārstniecību, tiesības piekrist vai atteikties no tās, tiesības izvēlēties mediķi un ārstniecības iestādi, tiesības uz informāciju un pašnoteikšanos.

Likums arī aizsargās pacienta intereses, iesaistoties klīniskā pētījumā un klīniskās apmācības procesā. Noteikta arī pacienta datu aizsardzības kārtība.

Dokumentā iekļautas nepilngadīgo pacientu tiesības uz ārstniecību, kā arī personas tiesības divu gadu laikā pēc tiesību aizskāruma sūdzēties par pārkāpumiem ārstniecības procesā.

Likumā ietvertās normas saskaņotas ar 1994.gada Amsterdamas Deklarāciju par pacientu tiesību veicināšanu Eiropā, uzsver Veselības ministrija.

Tikmēr pacientu tiesību aizstāvji uzskata, ka likumprojekta normas nav saskaņotas ar vispārējiem pacientu tiesību aizsardzības principiem, kas ir nostiprināti gan Eiropas Savienības Padomes, gan Pasaules Veselības organizācijas izstrādātajos dokumentos.

Juriste un pacientu aizstāve Solvita Olsena uzskata, ka likums ir nepilnīgs, piemēram, tajā teikts, ka ārstniecība ir pieļaujama, ja pacients par to ir informēts un devis savu piekrišanu. Tā vietā, viņasprāt, būtu daudz sīkāk jāskaidro, ka ārstam ir pienākums informēt pacientu par ārstēšanu, tostarp arī par iespējamām negatīvajām sekām, jo pacientam ir jānodrošina pilnvērtīga informācija, pirms tiek pieņemts lēmums par piekrišanu ārstēšanai.

Daudz vairāk esot arī jāskaidro pacientu datu aizsardzība, nepilngadīgo ārstēšana un citi jautājumi. Nepieciešams arī paplašināt pacienta definīciju.

Pēc Olsenas domām, likumprojektu vajadzētu izstrādāt no jauna, jo šāda nekvalitatīvi izstrādāta projekta pieņemšana nevar nodrošināt nepieciešamo pacientu tiesību regulējumu, bet var radīt vēl vairāk neatrisinātu problēmu ārsta un pacienta attiecībās.

Likums vēl ir jāpieņem Saeimā.

Veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) otrdien valdības pārstāvjiem sacīja, ka pacientu tiesību likums ir ļoti nepieciešams, lai aizsargātu pacientu tiesības.

Pacientu tiesību likums ir fundamentāli jauns dokuments, kam būtu jāstājas spēkā jau nākamā gada sākumā, sacīja Bērziņš.

Komentējot pacientu aizstāvju iebildumus pret likumu, Bērziņš norāda, ka dokumenta izstrādes gaitā daudzi priekšlikumi jau ir ņemti vērā, jo likums jau trīs reizes ir saskaņots Valsts sekretāru sanāksmē. Par pacientu tiesību aizstāvju un citiem ierosinājumiem likuma uzlabošanai būs jādiskutē Saeimā likuma pieņemšanas gaitā, uzskata Veselības ministrs.

Likums ir jāpieņem, jo pacientu tiesību aizsardzības jautājums ir ļoti aktuāls - katru gadu dubultojas pacientu sūdzības par ārstiem un ārstniecības iestādēm. Sūdzība tiek saņemta par vienu no apmēram 18 300 ārstu apmeklējumiem, aprēķinājis ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!