Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 17. novembrī, atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājumu par 650 000 eiro liela finansējuma pārdali ministrijas budžetā, lai būtu iespējas atsākt studiju un studējošā kredītu izsniegšanu. Kredītu izsniegšana pagājušajā nedēļā tika pārtraukta, jo studentu pieprasījums pēc atbalsta šogad ievērojami pārsniedza sākotnēji plānoto, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

Šogad stājās spēkā jaunais studiju un studējošā kreditēšanas modelis, kas studiju kredītus padarīja daudz pieejamākus. Pieņemot likumu "Par valsts budžetu 2020. gadam", tika plānots, ka pieprasījums pēc jauniem kredītiem pieaugs un tie būs orientējoši 2000 jauni kredīti gadā. Taču Covid-19 dēļ ir pasliktinājusies darba tirgus situācija un studējošo iespējas segt studiju maksu, paralēli studijām strādājot, tādēļ pieprasījums pēc jauniem kredītiem pārsniedza pirms ārkārtas situācijas prognozēto skaitu.

Kredītu izsniegšana pēc jauniem nosacījumiem sākās 12. augustā, un jau septembra beigās ministrija informēja koalīcijas sadarbības padomi par paaugstināto pieprasījumu, norāda ministrijā.

Sarunu rezultātā valdībā pieņemts lēmums atļaut Izglītības un zinātnes ministrijai veikt nepieciešamā finansējuma pārdali un palielināt akciju sabiedrībai "Attīstības finanšu institūcija Altum" rezerves kapitālu studiju un studējošo kreditēšanai no kredītiestāžu līdzekļiem, kas garantēti no valsts budžeta, programmas finansēšanai. Ministrijai uzdots izvērtēt risinājumus programmas īstenošanai vidējā termiņa budžetā un nepieciešamības gadījumā sagatavot grozījumus Augstskolu likumā, paredzot tiesības Ministru kabinetam noteikt papildu kritērijus un prioritātes studiju un studējošo kredītu piešķiršanai.

Kopumā lielais pieprasījums pēc studiju un studējošā kredītiem apliecina, ka veiktās izmaiņas likumdošanā ir bijušas veiksmīgas un veicinājušas augstākās izglītības pieejamību plašākam skaitam jauniešu, pavēstīja ministrijā.

Jau ziņots, ka 12. novembrī "Swedbank" uz laiku apturēja studiju un studējošo kredītu izsniegšanu ar "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" garantiju līgumu slēgšanu, jo lielās studentu intereses dēļ paredzētie valsts līdzekļi programmas īstenošanai šogad bija izsmelti. Šis lēmums neskar studentus, kuri jau parakstījuši līgumu ar "Swedbank" par kredīta piešķiršanu.

Vienlaikus banka norādīja, ka ir gatava atsākt kredītu izsniegšanu līdzko būs pieejams nepieciešamais finansējums. Atbilstoši šī brīža aplēsēm, lai nodrošinātu atbalstu mācību maksas segšanai visiem studētgribētājiem šajā gadā, Izglītības un zinātnes ministrijai ir steidzami jārod aptuveni 600 000 – 700 000 eiro.

Jaunie nosacījumi, kas stājās spēkā šogad, paredz, ka, piesakoties studiju vai studējošajam kredītam, studentiem vairs nav nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu, – šo funkciju pilda "Altum", sniedzot garantiju. Tāpat vairs nav noteikti studiju maksas griesti, kā tas bija līdz šim - maksimālais studiju kredīts pieejams studiju maksas par visu studiju periodu apmērā. Turklāt jaunā sistēma paredz, ka kredītu saņemšanas process ir kļuvis daudz vienkāršāks un ātrāks - topošie studenti kredītam var pieteikties internetbankā.

Iepriekš Finanšu ministrijas pārstāvji norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais un no šā gada ieviestais studiju un studējošo kredītu modelis nav ilgtspējīgs.

"Izglītības un zinātnes ministrija apgalvo, ka banka izsniedz un "Altum" garantē studentu kredītus atbilstoši vidēja termiņa budžetā paredzētajam programmas finansējumam. Tomēr, ņemot vērā, ka līdz novembrim noslēgto kredītu līgumu kopsumma par 2,8 miljoniem eiro pārsniedz koncepcijā paredzēto kopējo kredītu līgumu summu, ir secināms, ka studiju un studējošo kredīti tiek izsniegti nekontrolēti. Turklāt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātais papildu finansējums 2020. gadā neatrisina problēmas pēc būtības, bet tikai īstermiņā," norādīja ministrijā.

Finanšu ministrijas pārstāvji arī atzīmēja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai nekavējoties ir jāsagatavo piedāvājums, kā kontrolēti organizēt studiju kreditēšanas procesu, nemaldinot studentus un arī aizdevēju, kā arī stingri ievērojot normatīvu prasības finanšu politikas jomā.

Pagājušajā gadā Ministru kabinets atbalstīja jauna studiju un studējošo kreditēšanas modeļa ieviešanu, izsniedzot orientējoši 2000 jaunu kredītu gadā ar vidējo kredīta summu 6500 eiro, paredzot kredīta izmaksu četros kalendārajos gados, sākot no 2020. gada un turpinot kredītu dzēšanu bērnu dzimšanas gadījumos abiem vecākiem. Tādējādi 2020./2021. mācību gadā uzņemto studējošo kreditēšanai riska segums tika paredzēts 13 miljoni eiro. Šobrīd studiju un studējošo kredītus izsniedz tikai "Swedbank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!