Šodien Ministru kabinets nolēma izteikt atbalstu Latvijas Centrālās padomes priekšsēdētāja Konstantīna Čakstes pieminekļa celtniecībai. Valdība atbalsta Čakstes pieminekļa uzstādīšanu Rīgā, Brīvības ielas un Elizabetes ielas krustojumā - vietā, kur agrāk atradās Ļeņina piemineklis.
Ministru kabinets iesaka Rīgas domei atbalstīt ideju par pieminekļa celtniecību, kā arī priekšlikumu par iespējamo pieminekļa atrašanas vietu.

Šādu lēmumu ministri pieņēma, uzklausot Ministru prezidenta Andra Bērziņa sniegto informāciju par sabiedrībā plaši pazīstamu cilvēku - pieminekļa celtniecības iniciatoru - 2002.gada 10.oktobra vēstuli premjeram.

Ministru kabinets, ņemot vērā Čakstes nopelnus un ieguldījumu neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas valsts izveidē, kā arī to, ka 2003.gada 13.augustā aprit 60 gadu kopš Latvijas Centrālās padomes izveidošanas, atbalsta pieminekļa celtniecības iniciatoru idejas.

Kā ziņots, sabiedrībā pazīstamu cilvēku iniciatīvas grupa Čakstes pieminekļa izveidei līdz pagājušās nedēļas beigām bija savākusi 219 498 latus.

Iniciatīvas grupa arī saņēmusi atbalsta vēstuli no Valsts prezidenta kancelejas. Kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars informējis, ka Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atbalsta ideju par Čakstes pieminekļa uzstādīšanu, norādot, ka šī personība ir bijusi ļoti nozīmīga Latvijas vēsturē un iniciatīvas grupas darbības sasaucas ar Latvijas centieniem demokrātijas stiprināšanā, kā arī parāda pilsonisku nostāju.

Šodien viesnīcā "Rīdzene" notiek iniciatīvas grupas pilnsapulce, kurā iniciatīvas grupa varētu nosaukt māksliniekus un tēlniekus, kurus aicināt piedalīties slēgtā konkursā Čakstes pieminekļa skiču izveidei. Tāpat varētu tikt lemts par ekspertu grupas izveidi, kas vērtēs slēgtā konkursa piedāvājumus.

Ziedot Latvijas valstsvīra pieminekļa izveidei var AS "Latvijas Unibanka" filiālē "Rīdzene", latu kontam "50001929143" ar norādi - ziedojums Konstantīna Čakstes pieminekļa izveidei.

Kā jau ziņots, Čakstes pieminekli paredzēts veidot kā sešus metrus augstu bronzas statuju, kas būs novietota uz sešus metrus augsta postamenta. Pieminekli paredzēts novietot vietā, kur agrāk slējās Ļeņina piemineklis, Elizabetes un Brīvības ielas stūrī.

Čakste un viņa domubiedri vācu okupācijas apstākļos 1943.gadā vērsās pie Rietumu nāciju vadītājiem ar aicinājumu atbalstīt demokrātiskas Latvijas valsts atjaunošanu. Čaksti gestapo arestēja, un viņš mira pārsūtījumā no Štuthofas koncentrācijas nometnes uz Lauenburgas nometni 1945.gada 29.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!