Valdība otrdien atbalstīja ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstības programmu jeb struktūrplānu, kas paredz būtiski samazināt slimnīcu skaitu Latvijā un uzlabot neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta darbību.
Kā otrdien valdības sēdē sacīja veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP), struktūrplānu varētu ieviest pusgada līdz gada laikā, jo "nav laika kavēties".

Saskaņā ar plānu programmas ieviešanai būs nepieciešami 440,3 miljoni latu jeb apmēram 73,4 miljoni latu gadā līdz 2010.gadam. Šī summa balstīta uz 2001.gadā veiktajiem aprēķiniem, iekļaujot investīcijas, kas veiktas līdz šim, ierēķinot būvniecības izmaksu un medicīnas tehnoloģiju izmaiņas.

Līdzekļus iecerēts gūt no valsts investīciju programmas, privātām un pašvaldību investīcijām, kā arī Eiropas Savienības struktūrfondu programmas 2004.-2006.gadam "Nacionālā programma veselības aprūpes jomā 2004.-2006.gadam".

Resursus plānots iegūt no atbrīvoto nekustamo īpašumu pārdošanas par tirgus cenām.

Detalizēta informācija par paredzētajiem ieguldījumiem būs iekļauta struktūrplāna ieviešanas plānā, kas Veselības ministrijai jāizstrādā līdz 2005.gada 1.martam. Struktūrplāna ieviešanas plānā būs noteikts, kuru iestāžu nekustamais īpašums tiks pārdots un kādā laika periodā katrai ārstniecības iestādei tiks piešķirtas investīcijas.

2005.gadā struktūrplāna īstenošana jāveic par piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Veselības ministrija plāno, ka programmas ieviešana dos gan īstermiņa, gan ilgtermiņa ietaupījumu. Galvenos ietaupījumus dos apvienojamo veselības aprūpes iestāžu vadības darba optimizācija un racionāla telpu izmantošana - uzturēšanas izdevumu samazinājums un ieņēmumi no telpu nomas, kad, optimizējot slimnīcu infrastruktūru, tiks samazināts slimnīcas korpusu skaits un atbrīvotā telpu platība tiks izīrēta uzņēmējdarbībai.

Ministrija lēš, ka varēs ietaupīt 6%-12% no attiecīgās veselības aprūpes iestādes uzturēšanas izdevumiem.

Ieviešot struktūrplānu, galvenais mērķis ir attālināt slimnīcas no pacienta ārstēšanas un pietuvināt cilvēku ģimenes ārstam.

Plānā paredzēts, apvienojot un pārprofilējot slimnīcas, samazināt to skaitu valstī vairāk nekā divas reizes. Ja šobrīd Latvijā ir 121 slimnīca, tad 2010.gadā saskaņā ar plānu būs 52 slimnīcas un 28 veselības aprūpes centri.

Iecerēts izveidot 11 reģionālās daudzprofilu slimnīcas, 24 lokālās daudzprofilu slimnīcas, sešus specializētos centrus un 11 specializētās slimnīcas. Dažas specializētās slimnīcas tiks saglabātas, citas, piemēram, psihiatrijas un tuberkulozes slimnīcas, kļūs par ilgās uzturēšanās slimnīcām.

Reģionālajās daudzprofilu slimnīcās būs ne mazāk kā 300 gultu, plānota 85% slimnīcu noslodze. Lokālajās daudzprofilu slimnīcās būs 120 gultas un 85% noslodze. 3% no abu tipu slimnīcu gultām būs intensīvās terapijas gultas.

Struktūrplānā paredzēts, ka NMP dienests tiek pilnveidots un pārstrukturēts, lai nodrošinātu vienāda līmeņa pieejamību un kvalitāti visā valsts teritorijā. Lai nodrošinātu pacientu nokļūšanu slimnīcās laikus, plānots palielināt NMP brigāžu skaitu no 177 uz 233. Iecerēts arī palielināt NMP punktu skaitu valstī no 80 līdz 103.

Šajā plānā noteikts arī palielināt ģimenes ārstu prakšu skaitu, lai 2010.gadā būtu 1369 ģimenes ārstu prakses. Tas būs par 20 praksēm vairāk nekā patlaban.

Veselības ministrijai uzdots līdz nākamā gada 1.jūnijam izstrādāt pamatnostādnes par cilvēkresursu attīstību veselības aprūpē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!