Foto: stock.xchng
Valdība otrdien pieņēma grozījumus kompensējamo medikamentu izsniegšanas un izrakstīšanas kārtībā, lai gan Farmācijas jomas konsultatīvās padomes dalīborganizācijas aicināja nepieņemt tos kā "sasteigtus un nepilnīgus".

Veselības ministrijas (VM) amatpersonas pirms valdības sēdes otrdien žurnālistiem apgalvoja, ka pacientiem, kuri kompensējamos medikamentus saņem jau šobrīd, nekas nemainīsies. Izmaiņas skars vien pacientus, kuriem šādas zāles tiks izrakstītas pēc 2012.gada 1.februāra, sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V). Viņa uzsvēra, ka pacientam tiks nodrošināti lētākie medikamenti ar viņam nepieciešamo aktīvo sastāvdaļu, kas nozīmē, ka pacientu iespējas saņemt veselības aprūpi netiks ierobežotas.

VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis norādīja, ka references jeb lētāko zāļu pieejamības nodrošināšana jau šobrīd ir obligāts pienākums, kas noteikts vairākos likumos, taču reālajā dzīvē tas nereti nenotiekot, jo aptiekās mēdz teikt: "Ziniet, šo lētāko zāļu uz vietas nav, varu piedāvāt dārgākas." Grozījumi domāti arī tāpēc, lai šo problēmu risinātu administratīvi, skaidroja Bundulis.

Gan Bundulis, gan Circene norādīja, ka gadījumā, ja lētākie medikamenti nenodrošinās pacienta stāvokļa uzlabošanos ar pirmo reizi vai radīs blaknes, ārsts sniegs par to oficiālu ziņojumu, un pacientam tiks kompensētas citas, dārgākas zāles. Circene arī uzsvēra – ja būs vairāki oficiāli ziņojumi par kādām zālēm, to iekļaušana kompensējamo medikamentu sarakstā tiks pārskatīta.

Bundulis arī paskaidroja, ka gadījumā, ja kādā medikamentu grupā vairākām zālēm sakritīs zemākā cena, kompensējamo sarakstā tiks iekļautas tās, kurām iepriekšējā gadā bijis lielākais apgrozījums pēc devu skaita.

Lūgts komentēt farmācijas padomes vēstulē norādītās bažas, ka jaunajiem pacientiem un tiem, kas kompensējamos medikamentus saņēmuši līdz šim, tiks piemērota dažāda kārtība, līdz ar to būs atšķirība to tiesībās, kas varētu būt pretrunā ar Satversmi, kā arī Ārstniecības un Pacientu likumiem, Bundulis norādīja, ka Satversmes tiesa kādā spriedumā lēmusi par labu VM, norādot, ka tai ir jāievēro budžeta disciplīna.

Bundulis arī uzsvēra, ka noteikumu projekts ir saskaņots arī ar Tieslietu ministriju un Finanšu ministriju (FM), tātad iespējamos riskus izvērtējuši ne vien VM, bet arī TM un FM juristi. Viņš atzina, ka, ja ST kādreiz būs iebildumi, regulējums būs jāmaina, bet šobrīd neesot pamata uzskatīt, ka tādi varētu rasties.

Farmācijas jomas konsultatīvā padome vēstulē premjeru Valdi Dombrovski (V) aicināja uzdot VM līdz nākamā gada martam kopīgi ar padomi izstrādāt grozījumus noteikumos par kompensējamiem medikamentiem, kas tad stātos spēkā ar 1.jūliju. Savukārt tagadējo noteikumu projektu padome aicināja steidzamības kārtībā nevirzīt, pieņemot vien grozījumus, kas nepieciešami, lai kompensējamo zāļu saraksts stātos spēkā ne vēlāk kā 2012.gada 1.februārī.

Arī valdības sēdē nevalstiskās organizācijas iebilda pret noteikumu projektu, savukārt premjers norādīja, ka par šiem grozījumiem valdība iepriekš jau vairakkārt runājusi, tāpēc šos "tehniskos grozījumus" skatot, neesot pamata atkal atkārtot iepriekš klāstītos argumentus.

Kā iepriekš skaidroja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, no jaunās kārtības cietīs gan pacienti, gan arī medicīnas prestižs, gan arī iespēja saņemt labus veselības aprūpes pakalpojumus, jo nosakot, ka pacientiem jāsaņem lētākais kompensējamais medikaments, tiek ierobežotas ārsta un pacienta iespējas izvēlēties. Apinis pieļauj, ka šie grozījumi izstrādāti kādas noteiktas grupas interesēs, kas varētu būt kāda konkrēta vairumtirdzniecības ķēde vai lieltirgotava.

Arī pacientu organizācijas "Sustento" pārstāve Iveta Neimane pauda uzskatu, ka jaunā kārtība nav izstrādāta pacientu interesēs, turklāt vēl joprojām ir daudz neskaidrību - kas notiks, ja aptiekā nebūs pieejamas lētākās zāles, un pēc cik ilga laika ārsts varēs mainīt terapiju, ja lētākie medikamenti nebūs efektīvākie.

Savukārt Aptieku attīstības biedrības valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe uzsvēra, ka dažādus noteikumos paredzētus punktus aptiekas nevarēs izpildīt, piemēram, to, ka 12 stundu laikā pēc pieprasījuma ir jāpiegādā medikaments, kas nav uz vietas aptiekā.

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde sacīja, ka nav saprotami VM centieni mainīt labi funkcionējošu kompensējamo medikamentu sistēmu, turklāt jau tagad farmaceiti aptiekās piedāvā klientiem lētāko medikamentus, ja vien ārsts receptē nav norādījis, ka izrakstītās zāles nedrīkst aizvietot. Savukārt Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas valdes priekšsēdētāja Evita Jaunzeme norādīja, ka ir "absolūti nepieņemams veids, kā šie noteikumi tiek virzīti", jo netiek ņemts vērā nevienas sabiedriskās organizācijas viedoklis. Jaunzeme uzskata, ka esošajā redakcijā sagatavotie grozījumi nedrīkst stāties spēkā.

Vēstuli premjeram parakstījusi Aptieku biedrība, Aptieku attīstības biedrība, Aptieku īpašnieku asociācija, Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, pacientu organizācija "Sustento", Latvijas Farmaceitu biedrība, Latvijas Farmācijas arodbiedrība, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija, Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācija un Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija.

Iepriekš valdība jau bija apstiprinājusi grozījumus, kuriem vajadzēja stāties spēkā no 1.janvārā un kuri paredzēja, ka, izrakstot kompensējamos medikamentus, ārstam receptē būs jānorāda starptautiskais nepatentētais zāļu nosaukums un aptiekā būs pienākums izsniegt lētākos attiecīgās zāļu grupas medikamentus vai medicīnas ierīces. Gadījumā, ja pacients nevēlēsies pirmo reizi iegādāties lētākās zāles, viņam pašam pilnībā būs jāapmaksā citi medikamenti.

Taču vairāki ražotāji iesnieguši vienādas zemākās cenas vienas grupas kompensējamiem medikamentiem, tāpēc tiek atkārtoti iesniegti pieteikumi, līdz ar to jaunā kārtība varētu stāties spēkā no 1.februāra, taču tādējādi ir nepieciešams veikt arī grozījumus normatīvajos aktos. Tas, ka vairāki zāļu ražotāji ir pieteikuši vienādas zemākās cenas, rada aizdomas par slēptu vienošanos starp ražotājiem, līdz ar to VM ir uzdevusi Nacionālajam veselības dienestam vērsties Konkurences padomē, lai izvērtētu šo gadījumu. Turklāt šādā veidā ražotāji, iespējams, mēģina kavēt jaunās kārtības ieviešanu, sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

VM nepiekrīt, ka izstrādātie grozījumi ir sasteigti un nesagatavoti, turklāt tie sagatavoti, lai aizsargātu pacientu intereses un nodrošinātu iespēju efektīvāk izmantot kompensējamo medikamentu budžetu. Tiek prognozēts, ka, ieviešot jauno kārtību, izdevumi kompensējamiem medikamentiem samazināsies par 1,7 miljonu latu gadā, norādīja Šneiders. Mainīt kārtību ir nepieciešams, jo līdz šim ne vienmēr pacientiem aptiekās tika piedāvāta iespēja iegādāties lētāku līdzvērtīgu medikamentu.

Šneiders arī uzsver, ka pirms oktobrī valdība akceptēja grozījumus kompensējamo medikamentu sistēmā, par tiem jau tika diskutēts vairāku mēnešu garumā, tāpēc nav iemesla teikt, ka tie nav pārdomāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!