Valdība šodien ārkārtas sēde atbalstīja vairāk nekā 100 Saeimā iesniegtos priekšlikumus šā gada valsts budžeta grozījumiem. Kopumā ir saņemti 468 priekšlikumi.
Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) informēja, ka valdība atbalstījusi arī dažus Saeimas opozīcijas frakciju deputātu iesniegtos priekšlikumus. Piemēram, atbalstīti apvienības “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK deputātu priekšlikumi, jo šī politiskā partija jau iepriekš paudusi atbalstu valdības piedāvātajiem budžeta grozījumiem.

Šodien iesniegtos priekšlikumus vērtēs arī Saeimas Budžeta un finanšu komisija.

Kā ierasts, valdību veidojošo partiju deputāti sev atvēlētās “kvotas” - katram 25 000 latu - rosina atvēlēt dažādiem pašvaldību investīciju projektiem, piemēram, skolu remontiem, skolēnu autobusu iegādei, datorklašu aprīkošanai, ar veselības aprūpi saistītām vajadzībām, kā arī kultūrai.

Savukārt opozīcijas deputāti ar budžeta grozījumiem lielākoties vēlas risināt sociālos jautājumus, ievērojamus līdzekļus rosinot piešķirt skolotāju un iekšlietu sistēmā strādājošo algu palielināšanai.

Vēl tiek aprēķināta kopējā summa, par kādu deputāti rosina palielināt valsts ieņēmumu prognozes. Tomēr, ņemot vērā opozīcijas pārstāvju iesniegtos pieprasījumus, tie varētu būt vairāki desmiti miljonu latu.

Paredzams, ka Saeima budžeta grozījumus galīgajā lasījumā izskatīs 30.augustā.

Pagājušajā nedēļā valdības sagatavotais budžeta grozījumu projekts guva konceptuālu Saeimas atbalstu.

Grozījumi budžetā, ņemot vērā straujāku ekonomisko izaugsmi un nodokļu administrācijas veiksmīgo darbu, paredz palielināt šā gada ieņēmumus par 126,9 miljoniem latu - līdz 2,702 miljardiem latu.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumus paredzēts palielināt kopumā par 108 miljoniem latu - līdz 1,98 miljardiem latu. Speciālā budžeta ieņēmumi pieaugs par 21,7 miljoniem latu, pamatā palielinoties sociālās apdrošināšanas iemaksu apjomam.

Valsts budžeta deficītu paredzēts saglabāt 1,68% līmenī no iekšzemes kopprodukta.

Budžeta grozījumos paredzēti papildu izdevumi un aizņēmuma limita palielinājums pašvaldībām 153,7 miljonu latu apmērā, bet netiek paredzēts palielināt tā saucamo budžeta bāzi, tas ir, palielināt tādus izdevumus, kas rada tiešu fiskālo ietekmi uz 2006.gada budžetu.

Ar budžeta grozījumiem no valsts pamatbudžeta tiek papildus piešķirti 134,7 miljoni latu dažādu nozaru prioritārajiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!