Valdībai lemjot par Aizsardzības ministrijas (AM) līdzekļu piešķiršanu sporta halles celtniecībai Rēzeknē, premjers Einars Repše (JL) vienlaikus atbalstījis projektu, kurā iesaistīts viņa partijas biedrs un biznesa partneris Donāts Vanags, šodien ziņo laikraksts "Diena".
Laikraksts atgādina, ka likums amatpersonām liedz "veikt darbības", kurās iesaistīti to darījumu partneri. Pretkorupcijas speciālisti "Dienai" atzinuši, ka šis gadījums, kaut neļauj uzreiz saskatīt interešu konfliktu, būtu pētāms pamatīgāk.

"Diena" norāda, ka pērn decembrī valdība pēc AM ierosinājuma pieņēma lēmumu pārskaitīt Rēzeknes domei 194 000 latu daudzfunkcionālās halles celtniecībai, un AM, noslēgusi līgumu ar pašvaldību, to arī izdarīja.

Projekta realizētājs gan nav pati dome, bet firma "Rēzeknes halle" - uzņēmums, kurā 53,33% daļu pieder pašvaldībai, bet atlikušās daļas - četriem uzņēmumiem. Viens no tiem ar 13,33% īpašuma daļu ir "Rēzeknes tirdzniecības centrs", kas gandrīz pilnībā pieder Vanagam. Kā atgādina "Diena", Vanags pērn Repšem pārdeva divus īpašumus pie Rāznas ezera.

Pats Latgales uzņēmējs laikrakstam apgalvojis, ka atbalsts halles celtniecībai nekādā ziņā nav saistāms ar viņa biznesa attiecībām ar premjeru, jo Repše par šo būvi nemaz neesot interesējies.

Kā "Dienai" skaidrojis AM valsts sekretārs Edgars Rinkevičs, ministrija finansiāli atbalsta vairāku sporta būvju celtniecību pilsētās, kur tās varētu izmantot arī karavīri un citi bruņoto spēku pārstāvji. Šogad šim mērķim ministrijas budžetā atvēlēti 1,33 miljoni latu - tos paredzēts sadalīt pieciem objektiem, 100 000 latus atvēlot arī Rēzeknes hallei.

Pašlaik pārskaitītos 194 000 latu dome vēl nevarot izmantot. "Naudu varēs izmantot tajā brīdī, kad mums būs pilnīgi skaidrs pārredzams, caurspīdīgs halles būvniecības un finansēšanas plāns," skaidroja Rinkevičs.

Premjera viedokli "Dienai" piektdien nav izdevies noskaidrot.

Kā ziņots, pērn premjers, ņemot kredītus divās bankās, iegādājies septiņus nekustamos īpašumus dažādās Latvijas vietās. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis pārbaudi, vai kredītiestāžu iespējamā labvēlība Repšes kreditēšanā nav jāuzskata par dāvanu, ko amatpersona nedrīkst pieņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!