Foto: Reuters/Scanpix
Valdība otrdien atbalstīs Latvijas pievienošanos Stambulas konvencijai, taču tādā apmērā, kas nav pretrunā ar Satversmi, pēc koalīcijas padomes sēdes pauda partiju pārstāvji.

Runa ir par ģimenes definīciju, jo Latvijas Satversmē noteikts, ka ģimene ir laulība starp vīrieti un sievieti, taču konvencijā minēts arī "sociālais dzimums" jeb "gender".

Latvija, paužot savu atbalstu Stambulas konvencijai, varētu pievienot dokumentu, kas nosaka, ka Latvija atbalsta un ir gatava ievērot konvencijas saturu, tiktāl kamēr konvencija nav pretrunā Satversmei.

Tāpat nepieciešams piekoriģēt tehniskas detaļas.

Stambulas konvencijas pilns nosaukums ir "Eiropas Padomes Konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu". To pieņēma 2011.gadā, un patlaban tai ir pievienojušās gandrīz visas Eiropas Savienības (ES) valstis, izņemot Latviju, Čehiju un Bulgāriju.

Konvencijas būtība ir nepieļaut vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm, un veicināt radikālas pārmaiņas, lai risinātu šo problēmu.

Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras 2014. gada pētījums liecina, ka fizisku vai seksuālu vardarbību no esošā vai bijušā partnera savas dzīves laikā Latvijā piedzīvojuši 32% sieviešu, bet no partnera psiholoģiskās vardarbības cietuši 60% sieviešu. Latvijā ir ES valstu vidū augstākais iedzīvotāju tolerances līmenis pret vardarbību privātajā sfērā, jo 66% iedzīvotāju uzskata, ka vardarbība pret sievietēm ir nepieņemama un tai ir jābūt sodāmai, salīdzinot ar ES vidējo rādītāju – 84%, liecina "Eurobarometer" 2010. gada dati.

Labklājības ministrijas (LM) dati par Latvijas jauniešu bērnībā gūto nelabvēlīgo pieredzi liecina, ka gandrīz trešā daļa jauniešu bērnībā cietuši no vecāku vai citu pieaugušo ģimenes locekļu emocionālās vardarbības. Līdz 18 gadu vecumam fizisku vardarbību ģimenē pieredzējuši 16% jauniešu. Liela daļa gadījumu, kad ģimenē notikusi vardarbība, paliek noklusēti.

Pēdējos gados veiktas vairākas izmaiņas, tostarp īstenoti arī rehabilitācijas pakalpojumi no vardarbības cietušajiem, kā arī personām, kas īstenojušas vardarbību, taču priekšā vēl daudz darba, lai mazinātu augsto vardarbības līmeni Latvijā, iepriekš paudis Saeimas Preses dienests.

Iepriekš LM prognozēja, ka Latvija Stambulas konvenciju varētu parakstīt 2016.gadā, bet to ratificēt 2018. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!