Foto: LETA

Valdība otrdien pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikuma atbrīvoja no amata Zaļo un zemnieku savienības biedru, Rīgas brīvostas priekšsēdētāja vietnieku Viesturu Silenieku, kas līdz šim bija VARAM pārstāvis brīvostā.

Lēmums valdībā tika atbalstīts vienprātīgi un bez diskusijām. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) valdības sēdē priekšlikumu par Silenieka atbrīvošanu no amata brīvostas valdē pamatoja ar brīvostas iecerēto zemes iznomāšanas līgumprojektu ar ārzonu saistītam uzņēmumam, aiz kura, iespējams, slēpjas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Sprūdžs skaidroja, ka konkrētajā situācijā Silenieks sniedzis pozitīvu atzinumu, ka ar Spilves zemes nomas darījumu viss esot kārtībā. Valdes locekļa pienākums, pēc ministra teiktā, ir būt atbildīgam par lēmumiem un iedziļināties dokumentos.

Pēc valdības sēdes ministrs žurnālistiem atzina, ka nav apmierināts ar Silenieka darbu valdes locekļa amatā. Piemēram, kad ministrs vēlējies noskaidrot vairāk par Spilves zemes nomu, Silenieks viņam atbildējis, ka šī informācija ir tikai dienesta vajadzībām, vienlaikus norādot, ka ar iecerēto darījumu viss esot kārtībā, stāstīja Sprūdžs. Viņš izvairījās prognozēt, vai arī "Vienotības" vadītā Finanšu ministrija varētu nomainīt savu pārstāvi ostas valdē Ēriku Škaparu, vien norādot, ka negrib komentēt citu ministru rīcību, un neatbildot, vai ostas valdē varētu nomainīt arī citu ministriju pārstāvjus.

Silenieka vietā valdība iecēla brīvostā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra jurdisko padomnieci Ingu Antāni. Lai arī Antāne Ministru kabineta sēdē bija gatava atbildēt uz valdības locekļu jautājumiem saistībā ar jauno amatu, neviens ministrs nevienu jautājumu viņai neuzdeva. Sprūdžs informēja, ka Antāne esot izvēlēta no apmēram 200 potenciālajiem kandidātiem.

Sprūdžs sacīja, ka Antāne ostas valdes locekļa amatam uzrunāta pirms divām nedēļām.

Valdībā iesniegtie dokumenti liecina, ka paralēli darbam Sprūdža padomnieces amatā Antāne ir pasniedzēja biznesa augstskolā "Turība" un zvērināta advokāte zvērinātu advokātu birojā "Triniti". Tāpat viņa ir lektore Latvijas Tiesnešu mācību centrā.

Antāne Humbolta Universitātē Berlīnē studējusi maģistrantūrā ar specializāciju civiltiesībās (līgumtiesībās), starptautiskajās privāttiesībās un starptautiskajā civilprocesā, Eiropas sabiedrību tiesībās, kā arī Eiropas maksātnespējas procesā. Pirms tam viņa beigusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, kā arī ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, politikas zinātnē. Tāpat Antāne mācījusies Vilhelma Universitātes Minsterē Juridiskajā fakultātē.

Līdz 2006.gadam Antāne bijusi juriste/konsultante- zvērināta notāra asistente, bet studiju gados - Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Civiltiesību katedras profesora Kalvja Torgāna asistente pētniecības darbā saistību tiesībās un komerctiesībās, kā arī strādājusi pie Komerclikuma komentāru sagatavošanas.

Antāne stažējusies arī ārvalstīs, kur Berlīnē bijusi juriste - notāra un advokāta Crasemaņa asistente.

Antāne ir grāmatas "Civiltiesisko līgumu paraugi" līdzautore, "Mazās Eiropas Savienības enciklopēdijas" līdzautore, kā arī bijusi Starptautisko privāttiesību likuma izstrādes darba grupas locekle. Jaunā brīvostas valdes locekle pārvalda trīs svešvalodas – krievu, angļu un vācu.

Antāne ir Zatlera Reformu partijas dibinātāja un biedre.

Taujāta, ko varētu mainīt ostas valdes darbā, Antāne pēc iecelšanas brīvostas valdē žurnālistiem atzina, ka, pēdējie notikumi, viņasprāt, parāda necaurspīdīgumu ostas valdes lēmumu pieņemšanā. Iespējams, ka vajadzētu izmaiņas normatīvos, lai lēmumu pieņemšana ostā kļūtu caurspīdīgāka, uzskata jaunieceltā amatpersona.

Vaicāta, kad konkrēti viņa ir uzrunāta darbam ostas valdē Silenieka vietā, jaunā ostas valdes locekle konkrētu atbildi nesniedza, norādot, ka pēdējā laikā jautājums par ostu valžu darbu ir bijis visai aktuāls un varbūt "Sprūdžam tas [zemes nomas līgums] bija pēdējais piliens".

Antāne sacīja, ka viņas kandidatūra darbam ostas valdē ir apstiprināta Zatlera Reformu partijas valdē, kas vētīja vairākus kandidātus.

Silenieks portālam "Delfi" dažas minūtes pirms valdības lēmuma sacīja, ka neoficiāli par to, ka VARAM iesniegusi dokumentus viņa atbrīvošanai, zinot, taču ministrija oficiāli savu pārstāvi informējusi par šādu lēmumu nebija.

Silenieks portālam "Delfi" klāstīja, ka viņam neesot pretenziju pret to, ja viņu atlaiž no valdes, jo tas esot politisks lēmums, taču attieksmi parādot tas, ka viņu iepriekš par to neinformē, lai ļautu plānot laiku, turklāt Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) ir atvaļinājumā, un Silenieks kā viņa vietnieks trešdien sasaucis valdes sēdi, lai atkārtoti lemtu par Spilves pļavu zemes nomas līgumu firmai, kas, iespējams, saistīta ar brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Silenieks arī pauda uzskatu, ka LTV raidījuma "De Facto" sižets, kurā vēstīts par Loginova saikni ar Singapūras uzņēmumu, bijis "inscenēts", lai nodrošinātu augsni straujajām izmaiņām brīvostā. "Es vakar Sprūdžam teicu, ka sagaidīsim KNAB [Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja] atzinumu, bet viņš teica: nav ko gaidīt, jālaiž Loginovs vaļā. Nu ja uzstādījums ir cilvēku bez nekāda juridiska pamatojuma atlaist no darba, tad skaidrs, ka tas ir politisks, tikai nav skaidrs, kā ietekmē radies," sprieda nu jau bijušais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Kā vēstīts, LTV raidījums "De Facto" svētdien nāca klajā ar informāciju, ka Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam daļēji piederošs uzņēmums ticis pie vērienīga zemes nomas līguma Rīgas brīvostā.

Raidījums vēstīja, ka darījums saistīts ar 166 hektāriem applūstošu pļavu tūlīt aiz Spilves lidlauka. Šī teritorija ietilpst Rīgas brīvostas apsaimniekoto zemju robežās. Kāds investors apsolījis šajā vietā būvēt Baltijā un Skandināvijā lielāko sadzīves preču komplektēšanas ražotni un vairumtirdzniecības ekspozīcijas centru nepilnu 20 miljonu eiro vērtībā (apmēram 14 miljoni latu). Rīgas brīvostas valde sēdē pagājušā gada nogalē - 15.decembrī atbalstījusi vērienīgā zemes nomas līguma slēgšanu.

Raidījums noskaidroja, ka kompānija, kas vēlas nomāt zemi – SIA "Baltic Infrastructure Development", dibināta vien pirms pusgada – 23.maijā, un tās īpašnieki paslēpušies aiz kādas Singapūrā reģistrētas firmas. "Baltic Infrastructure Development" pagājušā gada maijā nodibināta par vienu latu un tās vienīgais īpašnieks tobrīd bija Reģionālās investīciju bankas padomes loceklis Arkādijs Fjodorovs, ziņo raidījums.

Uzņēmuma reģistra datu bāzē atrodamās ziņas liecina, ka firmas īpašnieku maiņa notikusi pagājušā gada oktobrī, kad par tās vienīgo kapitāldaļu saimnieku kļuva Singapūrā reģistrētā "Valhalla Commodities Investments PTE.LTD". Latvijas uzņēmumu reģistra pērn vasarā iesniegtā informācija par šo kompāniju liecināja, ka tās vienīgais īpašnieks vēl jūlijā bijis kāds Ukrainas pilsonis Andrijs Storčeus, kurš reģistrēts arī kā Latvijā esošās firmas valdes loceklis.

"De Facto" Singapūras uzņēmumu reģistram pieprasīja informāciju par "Valhalla" īpašniekiem un tie atklāj, ka pie uzņēmuma daļām tikuši arī pašmāju uzņēmēji. Tā daļas pieder kādai Evai Akurāterei un zvērinātam advokātam Andrejam Strautiņam, kā arī Fjodorovam. Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir kāda "Transworld Transit Corp", kas reģistrēta Panamā, ko kāds ekspremjers raksturojis kā vienu no vismelnākajām beznodokļu zonām, un otrs lielākais īpašnieks – Rīgas brīvostas pārvaldnieks Loginovs.

Brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks Silenieks "De Facto" sapinās skaidrojumos, vai valdes locekļi, lemjot par zemes nomas līguma slēgšanu, zināja, kas ir potenciālā nomnieka īpašnieki. Sākotnēji Silenieks raidījumam apgalvojis, ka "bija! Mums taču ir informācija par īpašniekiem. Banku vēstules par viņu nopietnību utt.", turklāt jautāts, vai zinot, kas ir šie īpašnieki, viņam likās korekti nomas līgumu slēgt, Silenieks viennozīmīgi apgalvoja, ka jā, un kategoriski apgalvoja, ka neviens no nomnieka īpašniekiem viņam neesot personīgi pazīstams.

Pēc tam, kad raidījuma veidotāji Sileniekam uzrādīja Singapūras uzņēmumu reģistra sniegtās ziņas, Sileniekam nācās atzīt: "Jā, pazīstu. Nu jā, šis nebija mums iekšā valdes materiālos, bet pazīstu. Bet es arī neuzskatu, ka tas ir arī kaut kas slikts. Tad pat vēl vairāk man uzticība rodas, retoriski piebilstot: "Vai Loginova kungs ir kaut kas slikts?"

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzdevis ekonomikas, satiksmes, finanšu un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriem vienoties par kopēju nostāju jautājumā par zemes iznomāšanu ar Loginovu saistītam uzņēmumam un izvērtēt nepieciešamību sasaukt ārkārtas valdes sēdi, lai par šo jautājumu lemtu atkārtoti.

Brīvostas valdes sēdē pret balsojuši vien Satiksmes ministrijas pārstāvis Juris Vaskāns un Ekonomikas ministrijas deleģētais Olafs Pulks, savukārt "Vienotību" pārstāvošās Finanšu ministrijas virzītais valdes loceklis Ēriks Škapars tāpat kā Silenieks balsojis par.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!