Foto: Publicitātes foto

Ministru kabinets ceturtdien, 29. aprīlī, vienojās atcelt daļu no valstī noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām tām personām, kuras vakcinētas pret Covid-19.

Ņemot vērā to, ka atsevišķas sabiedrības grupas – ārstniecības personas, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, personas virs 60 gadu vecuma – ir vakcinētas, kā arī turpinās jauno prioritāro grupu vakcinācija, ir pamats ieviest izņēmumus vakcinētām personām, pamatojusi Veselības ministrija.

Vienlaikus tiek norādīts, ka dabīgā ceļā imunitāti pret Covid-19 iegūst pēc pārslimošanas, tādēļ arī personām, kas ir izslimojušas Covid-19, var tikt piemēroti līdzvērtīgi izņēmumi kā vakcinētām personām, un šīs personas tiek uzskatītas par zema inficēšanās riska personām.

Šīm personām būs iespēja neveikt rutīnas skrīninga testu darba pienākumu veikšanai, piemēram, izglītības iestādēs vai sociālās aprūpes centros.

Tāpat arī paredzēts, ka vakcinēta vai Covid-19 izslimojusi persona varēs neievērot mājas karantīnu, ja nav Covid-19 saslimšanas pazīmju.

Tomēr tiek paredzēts, ka nedēļu pēc kontakta ar Covid-19 saslimušu personu tiek veikts Covid-19 tests, lai savlaicīgi atklātu bezsimptomu inficēšanās gadījumus.

Tāpat arī noteikts, ka persona, kas pārslimojusi Covid-19, var neievērot pašizolāciju, ierodoties no valsts ar augstu Covid-19 izplatību. Šāds izņēmums nav paredzēts personām, kas ir vakcinētas pret Covid-19, jo šobrīd Latvijā vēl nav sasniegta pietiekama sabiedrības vakcinācijas aptvere, kas ir mazliet virs 10%.

Tāpat nav sasniegta pietiekama riska grupu vakcinācijas aptvere.

Par vakcinētu personu tiek uzskatīts cilvēks, kuram ir pagājušas divas nedēļas pēc vakcinācijas, savukārt vakcinējoties ar "Vaxzevria" jeb "AstraZeneca", pietiekama aizsardzība tiek iegūta jau pēc pirmās vakcīnas devas un tā ir pietiekama līdz 90. dienai, tādēļ līdz 90. dienai personai ir jāveic balstvakcinācija, un pēc pabeigtas vakcinācijas personai turpinās vakcinētas personas statuss. Ja līdz 90. dienai nav veikta balstvakcinācija, personu vairs nevar uzskatīt par vakcinētu.

Labklājības ministrijai līdz 15. maijam sadarbībā ar Veselības ministriju uzdots pārskatīt rekomendācijas ilgstošas sociālās aprūpes centriem, paredzot izņēmumus epidemioloģiskās drošības nosacījumu ievērošanā vakcinētiem ilgstošas sociālās aprūpes centru klientiem.

Tāpat nozaru ministrijām līdz 14. maijam operatīvās vadības grupai ir jāiesniedz priekšlikumi šī regulējuma pilnveidojumiem, lai veicinātu kolektīvo imunitāti pret Covid-19, izmantojot vakcināciju.

Valdība ceturtdien arī izskatīja informatīvo ziņojumu, kas paredz, ka pret Covid-19 vakcinētājiem iedzīvotājiem ar laiku varētu tikt ieviestas papildu priekšrocības.

Plānots, ka pilnībā vakcinētām personām ierobežojumu mazināšana notiktu pakāpeniski un pa posmiem.

Pirmajā posmā uz atsevišķām pilnībā vakcinētām sabiedrības grupām pakāpeniski tiktu attiecināti mērķēti izņēmumi, piemēram, neveikt obligāto skrīningu darba vietā, neievērot mājas karantīnu, mazināt drošības pasākumus sociālos aprūpes centros.

Otrajā posmā tiktu lemts par uz visu sabiedrību attiecinātiem izņēmumiem vakcinētām personām. Piemēram, plānots atļaut pulcēties sporta un kultūras pasākumos, iekštelpās apmeklēt kultūras un sporta pasākumus, izmantot ēdināšanas, sporta klubu un izklaides pakalpojumus, noteiktās situācijās nelietot sejas masku un citus individuālās aizsardzības līdzekļus.

Tieslietu ministrija norāda, ka vakcinācija pret Covid-19 pašreizējos apstākļos ir brīvprātīga un netiek paredzēti papildu ierobežojumi personām, kuras nebūs vakcinējušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!