Foto: LETA

Valdība otrdien pēc ilgām diskusijām tomēr atlika lēmumu par Veselības ministrijas (VM) piedāvāto Zāļu valsts aģentūras (ZVA) reorganizāciju.

Iepriekš valdība par šo jautājumu lēma augusta beigās, bet tad gala lēmums netika pieņemts nozares iebildumu dēļ.

Arī otrdien vairāki nozares pārstāvji valdības sēdē iebilda pret ZVA reorganizāciju.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) pauda neizpratni, kāpēc valdībā tiek skatīts likumprojekts, kuram nav vairākuma atbalsta. "Es netaisos te liekuļot, esmu saņēmis tikai negatīvus atzinumus," teica Rasnačs, piebilstot, ka viņam nav nekas pret veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) iecerēm.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atzina, ka neatbalsta šo reorganizāciju.

ZVA direktore Inguna Adoviča uzsvēra, ka Belēvičs ieplānojis farmācijas nozarē milzīgas un radikālas pārmaiņas, kas nav pamatotas un tiek sasteigtas. "Ministram subjektīvu iemeslu dēļ nav vajadzīga spēcīga aģentūra," viņa teica.

Tikmēr Belēvičs uzsvēra, ka ZVA galvenais uzdevums ir aizsargāt cilvēkus un par ZVA funkciju neizpildi tiek saņemts daudz sūdzību.

Straujuma atzina, ka nevar virzīt tālāk šo reorganizāciju, un aicināja ministrus balsot. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) savukārt aicināja par jautājumu nebalsot, un ļaut, lai ministrs turpina darbu, konsultējoties ar nozari. Belēvičs piekrita Dūklava piedāvājumam. Straujuma piebilda - ja jautājums atkal tiks virzīts uz valdību bez nozares saskaņojuma, viņa to vairs neiekļaus sēdes darba kārtībā.

VM piedāvājums paredz pārdalīt atsevišķas ZVA funkcijas Veselības inspekcijai (VI), bet citas - VM.

"Ir jāstiprina ZVA kapacitāte galvenā mērķa - zāļu pieejamības nodrošināšana un veicināšana - sasniegšanai un proaktīvai darbībai jaunu medikamentu ienākšanai Latvijas tirgū," secinājusi VM. Izvērtējot ZVA funkcijas, ministrija konstatējusi, ka ZVA jāatslogo no publiskās aģentūras statusam neraksturīgu funkciju veikšanas, lai tā varētu pastiprināti pievērsties produktu izplatīšanas regulēšanai.

Plānots, ka VM turpmāk izsniegs atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, savukārt VI varētu vērtēt zāļu klīniskās izpētes atbilstību labas klīniskās prakses prasībām, kā arī novērtēt un pārbaudīt zāļu un aktīvo vielu ražotāju, importētāju un izplatītāju atbilstību labas ražošanas prakses prasībām un izsniegt labas ražošanas prakses sertifikātus.

Tāpat VI varētu izsniegt atbilstības sertifikātus audu, šūnu un orgānu ieguves vietām, ārstniecības iestāžu asins kabinetiem, asins sagatavošanas nodaļām un Valsts asinsdonoru centram.

Jānorāda, ka, salīdzinot ar sākotnējo piedāvājumu, VM uzticēto funkciju skaits ir samazinājies, proti, iepriekš bija paredzēts, ka ministrija arī vērtēs zāļu klīniskās izpētes atbilstību labas klīniskās prakses prasībām, kā arī izsniegs speciālās atļaujas (licences) farmaceitiskajai darbībai u.c.

Plānots, ka ZVA reorganizācija stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

ZVA ir VM pārraudzībā esoša valsts iestāde, kura vērtē un reģistrē zāles, veic zāļu kvalitātes ekspertīzi, izsniedz atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtē pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus, kā arī izsniedz zāļu ievešanas, izvešanas, tranzīta, izplatīšanas un iegādes atļaujas u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!