Foto: DELFI
Ziemassvētku tirdziņus varēs organizēt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības un tirdziņā ielaižot tikai personas ar Covid-19 sertifikātu, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Līdz šim spēkā bija prasība, ka ārkārtējās situācijas laikā jeb līdz 11. janvārim ir liegta ielu tirdzniecība.

Tomēr rīkojuma projekta anotācijā teikts, ka Ziemassvētki un Jaunais gads ir nozīmīgs laika posms mājražotājiem savu ražojumu realizācijai, tāpēc, lai nodrošinātu to, ka mājražotāji savu produkciju var tirgot drošā vidē, mazinot Covid-19 izplatības riskus, ir jāparedz nosacījumi īstermiņa ielu tirdzniecības vietu darbībai, nosakot to, ka šāda tirdzniecība notiek epidemioloģiski drošā vidē.

Ar valdības lēmumu tiek atcelts liegums ārkārtējā situācijā organizēt ielu tirdzniecību, tos atļaujot organizēt drošas tirdzniecības protokola ietvaros, ievērojot virkni prasību.

Lai varētu organizēt ielu tirdzniecību, ir jāievēro vispārējās epidemioloģiskās drošības prasības, piemēram, jānodrošina higiēnas pamatprincipi, sociālā distancēšanās, cilvēku plūsmas organizēšana un jālieto sejas maskas.

Ielu tirdzniecībā starp tirdzniecības vietām būs jāparedz divu metru attālums, vienam apmeklētājam nodrošinot ne mazāk kā desmit kvadrātmetrus no ielu tirdzniecības organizēšanas teritorijas platības.

Tirdzniecības vieta jeb tirdziņa teritorija būs fiziski jāierobežo un tajā varēs iekļūt cilvēki ar Covid-19 sertifikātu. Teritorijas norobežošanai var izmantot dažādus, organizatoram piemērotākos risinājumus, kas nodrošina nepārvaramu barjeru un nodrošina apmeklētāju plūsmas organizāciju caur ieeju un izeju, kur ir nodrošināta sertifikātu verifikācija.

Noteikumi paredz, ka pašvaldības noteiks maksimālo tirdzniecības dalībnieku skaitu. Vienlaikus tirdziņos nebūs atļauti izklaides pasākumi, atrakcijas un dzīvās mūzikas priekšnesumi. Tajā pašā laikā tirdziņos varēs izvietot tematisku izstādi, piemēram, mākslas darbu un dzīvnieku, ja tiek nodrošināta divu metru distances ievērošana starp individuāliem apmeklētājiem vai dažādu mājsaimniecību locekļiem.

Apmeklētāju plūsmu kontrolēs tirdzniecības organizatora ieceltā atbildīgā persona par epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu, kā arī kontroli veiks pašvaldības un valsts policija.

Jau vēstīts, ka SIA "Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš" izpilddirektore Ingūna Vucena raidījumam "TV3 ziņas" iepriekš atzina, ka, pat ja valdība atļaus rīkot Ziemassvētku tirdziņus, šāds lēmums varētu būt novēlots, jo tirgotājiem sagatavošanās ziemas saulgriežu andelei prasa krietni ilgāku laiku. Turklāt Doma laukuma un Esplanādes tirdziņa organizētājiem esot bažas, ka daļa tirgotāju jau devušies uz citām valstīm, kur tirgošanās ir atļauta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!