Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien slēgtā sēdē nolēma piešķirt 10 miljonus latu Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcai (Stradiņa slimnīcai), kuras parādi mērāmi vairākos miljonos latu, žurnālistus informēja Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka līdz ar desmit miljonu latu piešķiršanu slimnīcai apdraudējums tās darbam būs novērsts. Alternatīvu līdzekļu piesaiste slimnīcai, saglabājoties esošajam pasūtījumam un finansējumam no valsts budžeta līdzekļiem, papildu līdzekļus nevajadzēšot prasīt. Līdz ar to viena no valstī lielākajām slimnīcām varēs "darboties pēc plāna", un valde varēs turpināt pasākumus slimnīcas izdevumu samazināšanai.

Valtere uzsvēra, ka slimnīcā ir ieviesti kontroles mehānismi, gan citi izmaksu optimizēšanas pasākumi, piemēram, iecerēts ieviest jaunu atalgojuma sistēmu. Tāpat pašlaik turpinās slimnīcas funkciju audits ar mērķi samazināt administratīvās izmaksas.

Slimnīcas vadītāja skaidroja, ka ar valdības lēmumu piešķirtā summa - desmit miljoni latu - veidojusies, ņemot vērā gan padarītos un plānotos optimizācijas pasākumus, gan iekavētos maksājumus un saistības ar kreditoriem.

Gan Valtere, gan veselības ministre Ingrīda Circene (V) atzina, ka, nesaņemot lūgto finansējumu desmit miljonu latu apmērā, slimnīcas attīstība un visu nodaļu darbs būtu apdraudēts.

Ministre pauda - šis solis, piešķirot desmit miljonus slimnīcas darbības turpināšanai bijis neatliekams, savukārt Stradiņu iepriekšējās valdes darbu, pieļaujot miljoniem lielus parādus, kriminālprocesa ietvaros turpina vērtēt likumsargājošās iestādes.

Jau ziņots, ka iepriekš valdība divas reizes atlika šo jautājumu. Pirmo reizi ministri lūdza precizēt Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu par slimnīcas situāciju. Otru reizi pagājušajā nedēļā lēmuma pieņemšana atlikta, jo Finanšu ministrija vēl turpināja saskaņot šo jautājumu.

Papildu līdzekļi slimnīcai nepieciešami, lai stabilizētu slimnīcas finanšu situāciju. Slimnīcā iepriekšējos gados izveidojušies miljoniem latu lieli parādi, kas neļauj uzņēmumam pilnvērtīgi funkcionēt, iepriekš atzina slimnīcas pārstāve Ieva Stibe, paužot slimnīcas valdes viedokli.

Stradiņa slimnīcā kopš maija ir pilnībā nomainīta valde, to vada juriste un ekonomiste Rūta Valtere un valdes locekļi – ministres padomnieks, internists un kardiologs Guntis Bahs un Stradiņa slimnīcas ārste Eva Strīķe.

Ar iepriekšējiem valdes locekļiem – Modri Dzenīti un Raimondu Brici – VM līgumus nepagarināja, pamatojot to tieši ar finanšu darbības pārkāpumiem un lielajiem parādiem. Par viņu darbību ministrija pat vērsās tiesībsargājošajās iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!