Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto rīkojumu par vienreizēju pabalstu izmaksu divām pērn janvārī Jēkabpilī nošautā policista Andra Znotiņa tuviniecēm, šim mērķim paredzot 50 tūkstošus latu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

25 tūkstošu latu lieli pabalsti pienāksies bojāgājušā policista Znotiņa krustmātei Mirdzai Znotiņai un arī viņa draudzenei Dacei Vītolai.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka gadījumā, ja valsts amatpersona gājusi bojā, pildot dienesta pienākumus, vienreizēju pabalstu 50 000 latu apmērā izmaksā šīs personas neatraidāmajiem mantiniekiem.

Lai gan Znotiņai un Vītolai ar policistu Znotiņu ir bijušas ļoti ciešas, ilgstošas, ģimenei līdzvērtīgas saites, šīs personas nav Znotiņa neatraidāmās mantinieces, līdz ar to saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu viņām arī nepienākas minētais pabalsts.

Iekšlietu ministrija, izstrādājot rīkojuma projektu par vienreizējā pabalsta piešķiršanu, tomēr ņēma vērā Satversmes tiesas norādi, ka "demokrātiskā, tiesiskā valstī valsts pārvaldei ir jātiecas nodrošināt taisnīgumu un nav pieļaujama formāla tiesību normu piemērošana, ignorējot faktiskos apstākļus, kas konkrētu gadījumu būtiski atšķir no citiem gadījumiem, kuros likumdevējs ir paredzējis noteiktu valsts varas izmantošanas veidu".

Līdz ar to šis gadījums nodefinēts kā netipisks, kurā iestādei ir tiesības "atkāpties no likumā noteiktās tiesisko seku īstenošanas", norādījusi ministrija, piebilstot, ka starp Znotiņu un viņam tuvākajiem cilvēkiem - krustmāti un draudzeni - ir pastāvējis morāls pienākums vienam par otru rūpēties, pausts rīkojuma anotācijā.

Jau vēstīts, ka valdība 2011.gada vasarā atlika Iekšlietu ministrijas lūguma izskatīšanu, kas paredzēja atļaut par policista bojāeju piešķiramo pabalstu 50 000 latu apmērā izmaksāt Jēkabpils "policistu laupīšanā" bojā gājušā policista Andra Znotiņa tantei Mirdzai Znotiņai, jo viņam nav neatraidāmo mantinieku.

Jēkabpils "policistu laupīšanā" nopietnus ievainojumus guvušie policisti Rims Švedovs un Salvis Tihanovskis saņēma pabalstus un turpina ārstēties, kā arī saņemt rehabilitācijas pakalpojumus.

2011.gada 25.janvāra rītā piecas bruņotas personas veica laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī. Mēģinot aizturēt noziedzniekus, izcēlās apšaude, kurā gāja bojā policists Znotiņš un cieta vēl divi policisti. Visi pieci laupītāji tika aizturēti, un izrādījās, ka četri no viņiem paši ir vai ir bijuši policisti – divi dienēja specvienībā "Alfa", bet divi savulaik strādāja Tukuma policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!