Foto: EPA/Scanpix/LETA
Valdība otrdien, 14. decembrī, apstiprināja normas, kas nosaka farmaceitu tiesības veikt vakcināciju pret Covid-19.

Lai uzlabotu pieejamību vakcinācijai pret Covid-19, tādējādi palielinot arī vakcinācijas aptveres rādītājus, paredzēta farmaceitu piesaiste minētā pakalpojumu veikšanai aptiekās.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sēdē piemetināja, ka šis ir pilnīgi brīvprātīgi un aptiekas pašas var pieņemt lēmumu, vai šādu pakalpojumu sniegt.

Kā norādīts valdības sēdē izskatītajā Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā noteikumu projekta anotācijā, par farmaceitu tiesībām veikt vakcināciju pret Covid-19, ir veiktas konsultācijas ar aptieku un farmaceitu pārstāvošajām organizācijām. Farmaceitu iesaiste vakcinācijas nodrošināšanā ir analizēta un paredzēta Ministru kabineta informatīvajā ziņojumā "Par Covid-19 vakcinācijas plānu".

Ziņojumā rakstīts, ka farmaceiti var uzlabot piekļuvi ticamai un uz pierādījumiem balstītai informācijai par vakcināciju, kā arī nodrošināt papildu vakcinācijas pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem. Nodrošinot farmaceita veiktu vakcinācijas iespēju aptiekās pret Covid-19 infekciju, tiktu mazināts minētās infekcijas slimības uzliesmojums, atvieglojot arī ģimenes ārstu darbu un mazinot slimnīcu noslodzi, ko rada resursu patēriņš ar Covid-19 infekciju slimojošo pacientu ārstēšanu, norāda VM.

Aptiekas pašas brīvi noteiks, vai tās vēlēsies sniegt vakcinācijas pakalpojumus, uzsver ministrijā. Latvijas Farmaceitu biedrība, veicot farmaceitu aptauju, ir noskaidrojusi, ka šobrīd vismaz 100 farmaceiti ir apliecinājuši, ka vēlas sniegt vakcinācijas pakalpojumu, norādīts ziņojumā.

Vakcinācijas veikšana aptiekā nedrīkst traucēt zāļu izsniegšanai, uzsver ministrijā. Veselības inspekcija sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu, esošā finansējuma ietvarā, veiks visas nepieciešamās tehniskās darbības, lai nodrošinātu, ka farmaceita veiktas vakcinācijas pret Covid-19 infekciju fakts, var tikt no aptieku puses ievadīts vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā, rakstīts ziņojumā.

Ministru kabinetam ir deleģējums noteikt profesionālās kompetences prasības farmaceitiem, kuri veic vakcināciju, rakstīts anotācijā. Piemēram, farmaceits prasmi vakcinēt var iegūt augstākas izglītības iestādes ierobežotās izvēles vai izvēles daļas studiju kursā vai studiju modulī.

Rīgas Stradiņa universitātes līguma ar Veselības ministriju ietvarā nodrošinās farmaceitu apmācību, kuras laikā tiks iegūtas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas par vakcinācijas veikšanu (vakcinācijas organizēšanas kārtību, vakcīnas injicēšanas tehniku, vakcīnu darbības principiem, kontrindikācijām, rīcību blakusparādību gadījumā), norāda VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!