Foto: Valsts kanceleja

Otrdien, 5. aprīlī, Ministru kabinetā atsevišķi ministri sāka diskusiju par valsts iespējām "apsaimniekot" tos uzņēmumus, kas pieder Krievijas uzņēmējiem, pret kuriem noteiktas starptautiskas sankcijas.

Valdības sēdē ministri uzklausīja Tieslietu ministrijas sagatavoto ziņojumu par Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām un to piemērošanu Latvijā

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Konservatīvie) norādīja uz faktu, ka Vācijas enerģētikas tirgus regulators uz laiku pārņems savā kontrolē Krievijas uzņēmuma "Gazprom" Vācijas filiāli.

Ministrs vaicāja, vai arī Latvijā nevajadzētu sākt diskutēt par to, kā pārņemt valsts apsaimniekošanā sankcijām pakļautos uzņēmumus. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Konservatīvie) pievienojās iepriekš paustajam, atzīstot, ka šajā kontekstā pamatā būtu vērtējamas sabiedrības intereses, kā arī kritiskā infrastruktūra.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka šis ir izpētes vērts priekšlikums un sākotnēji būtu nepieciešams Tieslietu ministrijas izvērtējums. "Te ir runa par juridiski smalkām lietām. Ja valsts to grib darīt, tad jāsaprot, kā to izdarīt," sacīja Kariņš un piebilda, ka pēc šīs valdības sēdes ministri jautājuma pieķersies nopietnāk.

Jau vēstīts, ka pēc sankcijām pakļauto personu sarakstu apstiprināšanas, Latvijas tiesām līdz 16. martam ir nosūtīta informācija par 39 nekustamajiem īpašumiem, kas atrodas to īpašumā, valdījumā vai kontrolē. No tiem pieci īpašumi nepastarpināti pieder sankcijām pakļautām personām – Pjotram Avenam, Mihailam Fridmanam, Vladislavam Tretjakam un Krievijas oligarha Dmitrija Mazepina dēlam Ņikitam Mazepinam, kuram pieder divi īpašumi, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!