Foto: LETA

Otrdien, 9. oktobrī, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) ierosinājumu atkārtoti apstiprināt Ingas Reines kandidatūru Eiropas Savienības (ES) Vispārējās tiesas tiesneša amatam, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā (TM).

Pamatojoties uz Līguma par ES darbību 254. panta otro daļu, kas nosaka, ka ES Vispārējās tiesas tiesnešus izraugās no tādu personu vidus, kuru neatkarība nav apšaubāma un kuras atbilst tiesnešu augstā amata prasībām, un uz sešiem gadiem amatā ieceļ dalībvalstu valdības, savstarpēji vienojoties, pēc apspriešanās ar šā līguma 255. pantā paredzēto komiteju, kā arī ņemot vērā, ka saskaņā ar šā līguma 254. panta otro daļu Vispārējās tiesas tiesnešus, kas atstāj amatu, var iecelt atkārtoti, TM rosināja un valdība atbalstīja Reines atkārtotu virzīšanu šim amatam.

Reine šobrīd ir Vispārējās tiesas tiesnese, kura amatā tika apstiprināta 2016. gada 24. maijā. Ņemot vērā to, ka Reines tiesneša amata pilnvaru termiņš beidzas 2019. gada 31. augustā, kā arī, izvērtējot ES Padomes ģenerālsekretariāta 2018. gada 20. marta vēstulē minēto un pamatojoties uz pašas Reines vēstuli tieslietu ministram, kurā viņa izsaka piekrišanu turpināt pildīt tiesneses pienākumus arī nākamajā periodā, tieslietu ministrs izvirzīja Ingu Reini atkārtotai apstiprināšanai amatā šajā tiesā.

Savlaicīga Latvijas Republikas tiesneša amata kandidāta virzīšana ir nepieciešama galvenokārt tādēļ, ka kopš Lisabonas līguma spēkā stāšanās tiesnešu iecelšanas process ir mainīts.

Šobrīd, pirms ES Padomē dalībvalstu pārstāvji pieņem lēmumu par tiesnešu iecelšanu amatā, ir nepieciešams saņemt ar Līguma par Eiropas Savienības darbību 255. pantu izveidotās komitejas atzinumu par kandidāta atbilstību tiesneša pienākumu pildīšanai nepieciešamajām prasībām.

Līdz ar to Reines kandidatūra vēl jāapstiprina ar Līgumu par Eiropas Savienības darbību 255. pantu izveidotajai komitejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!