Šodien Ministru kabinets pieņēma rīkojumu par novadu izveidošanas modeli, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) uzdodot precizēt 102 novadu izveidošanas projektu, veicot sarunas ar pašvaldībām.
Ministrija divu trīs mēnešu laikā uzaicinās uz sarunām domju priekšsēdētājus un deputātus no plānotajā novada teritorijā ietilpstošajām pašvaldībām, kā arī no pašvaldībām, kuras izteikušas vēlēšanos papildus iekļauties attiecīgajā novadā. Par sarunu norises datumu, vietu, laiku, darba kārtību viņi tiks rakstveidā informēti 10 dienas pirms sarunu sākuma.

Ja sarunās tiks panākta vienošanās, kas neatbilst sarunās iesaistītās pašvaldības domes iepriekš pieņemtajam lēmumam par novadu veidošanu, RAPLM aicinās attiecīgo pašvaldību atkārtoti izvērtēt pieņemto lēmumu. Ja tiks panākta vienošanās, kas neatbilst 102 novadu izveidošanas projektam, RAPLM grozīs projektu. Ja sarunās ar pašvaldību netiks panākta vienošanās par novada veidošanu, tiks organizētas vēl vienas sarunas. Ja arī tās būs bez rezultātiem, sarunu protokolam tiks pievienota rakstveida argumentācija par atšķirīgo viedokli.

Pēc sarunām ar pašvaldībām RAPLM precizēs novadu izveidošanas projektu un nodos to izskatīšanai Administratīvi teritoriālās reformas padomē.

RAPLM uzdots arī izstrādāt likumprojektu par novadu izveidošanas kārtību 2004. un 2005.gadā un līdz 2004.gada 1.martam šo dokumentu iesniegt Ministru kabinetā. Tajā noteiks finansēšanas kārtību arī valsts atbalsta programmas novadu infrastruktūras attīstībai.

Labklājības ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju un RAPLM būs jāsagatavo normatīvo aktu projekti par sociālo garantiju papildu nodrošināšanu pašvaldību domju priekšsēdētājiem, kuri pēc 2005.gada pašvaldību vēlēšanām netiks atkārtoti ievēlēti par domju priekšsēdētājiem, un līdz 2004.gada 1.februārim šis dokuments jāiesniedz Ministru kabinetā.

102 novadu modelis tiek veidots ar tādu aprēķinu, ka minimālais iedzīvotāju skaits pašvaldības teritorijā ir 5000 cilvēki, šajā teritorijā jābūt vismaz vienam attīstības centram ar iedzīvotāju skaitu no 2000 līdz 25 000 cilvēkiem. Novadā jābūt ceļu tīklam, kas virzīts no jaunizveidotās teritorijas atsevišķām daļām uz administratīvo centru. Attālums no administratīvā centra līdz robežai nedrīkstēs būt lielāks par 30 kilometriem.

Piedāvātajā 102 novadu modelī ar 4650 iedzīvotājiem mazākais būs Mazsalacas novads, bet lielākais - Rīga ar 788 283 iedzīvotājiem.

Rojas novadā būs tikai par vienu iedzīvotāju vairāk - 4651, Carnikavas novadā - 4704, Ķeguma novadā - 4977 iedzīvotāji.

Pēc Rīgas nākamie lielākie novadi ir Daugavpils ar 114 510, Liepāja - ar 94 807, Ventspils - ar 46 423, Bauskas novads - ar 34 096 iedzīvotājiem.

Līdz 2006.gadam paredzēts sagatavot jaunu likumu "Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu". Pārejas periodā finanšu izlīdzināšanas aprēķini tiks veikti atsevišķi par katru novada pagastu un pilsētu.

102 novadu izveidošanas dēļ būs nepieciešams risināt jautājumu par līdzšinējo rajonu funkciju nodošanu novadu pašvaldībām vai valsts pārvaldes institūcijām, kā arī mainīt ministriju un valsts iestāžu teritoriālo struktūrvienību organizatorisko struktūru, kura patlaban organizēta pēc rajonu principa.

Balsojumā par rīkojuma projektu atturējās Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji - labklājības ministre Dagnija Staķe un zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, paužot viedokli, ka novadu veidošanas jautājums nav pietiekami izrunās.

Ministru prezidents Einars Repše (JL) lēmuma pieņemšanu novērtēja kā "svinīgu brīdi", vēlot veiksmi turpmākā sarunu procedūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!