Premjera Andra Bērziņa vadītā valdība svētdien kļuva par ilglaicīgāko valdību atjaunotās Latvijas vēsturē. Par savu galveno nopelnu Bērziņš uzskata stabilitātes nodrošināšanu valstī. Bērziņš 26. augustā pārspēja līdzšinējo rekordistu, "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārstāvēto ekspremjeru Guntaru Krastu, kura valdības ilgums bija gads, 3 mēneši un 20 dienas.
Bērziņa vadītā valdība, kurā strādā "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, "Latvijas ceļš", Tautas partijas un Jaunās kristīgās partijas ministri, nostrādājusi jau dienu ilgāk. Bērziņš sacīja, ka pats svarīgākais viņa darbības sasniegums bijis stabilitātes nodrošināšana valstī, kas ir priekšnoteikums attīstībai un valsts ekonomiskai izaugsmei. "Stabilitāte Latvijai ir ārkārtīgi vajadzīga, lai nodrošinātu stabilu izrāvienu NATO un Eiropas Savienības kontekstā," sacīja Bērziņš.

Premjers arī atzina, ka bijis grūti nodrošināt valdības saglabāšanu, bet viņš jūtot pietiekami daudz spēka, lai turpinātu darbu un noturētu valdību līdz 8. Saeimas vēlēšanām. "Valdības stabilitāte ir ļoti smags pasākums, bet domāju, ka noturēšu šo valdību līdz nākamajai Saeimai," sacīja premjers.

Viņš arī sacīja, ka, neraugoties uz viedokļu atšķirībām, koalīcijas partneri - Tautas partija un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - viņam ļoti palīdzējuši saglabāt valdību un pieņemt pareizus lēmumus.

Gada jubileju valdības vadītāja amatā Bērziņš, kurš pārstāv "Latvijas ceļu", svinēja 5. maijā. Toreiz viņš par savu lielāko panākumu nosauca plaisas samazināšanu starp varu un sabiedrību. Toreiz par konsekventākajiem koalīcijas partneriem premjers nosauca Tautas partiju, kas vienmēr pildījusi visus dotos solījumus un vienošanās.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas kopā ir bijušas 8 valdības. Netiek skaitīta Ivara Godmaņa atrašanās Ministru kabineta priekšsēdētāja amatā, jo vēl nebija pieņemts likums par Latvijas valstisko statusu. Aiz Bērziņa un Krasta vadītajām valdībām ilguma ziņā nākamā ir Māra Gaiļa valdība - 1 gads, 3 mēneši un 3 dienas, kā arī Andris Šķēle savas pirmās valdības laikā - 1 gads, 1 mēnesis un 23 dienas.

Visīsāko laiku par valdības vadītāju nostrādājis LC partijas pārstāvis Vilis Krištopans - 4 mēneši un 10 dienas. Visvairāk reižu valdības vadītāja pienākumi uzticēti Tautas partijas priekšsēdētājam Andrim Šķēlem, kurš Ministru kabinetu sastādījis un vadījis trīs reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!