Valdība otrdien nolēma Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam virzīt biroja darbinieku Alekseju Loskutovu, kuru par piemērotāko šim amatam jau iepriekš atzina premjers Indulis Emsis.
Par piemērotāko KNAB vadītāju ministri izšķīrās aizklātā balsojumā.Par valdības izvirzīto kandidātu vēl būs jābalso Saeimai.

Loskutovs (1962) kopš pērnā gada vada KNAB Korupcijas analīzes un pretdarbības metodikas izstrādes nodaļu. Einara Repšes valdības laikā viņš izpelnījās asu premjera kritiku par Loskutova vadībā izstrādāto korupcijas apkarošanas stratēģiju.

Augstāko izglītību viņš ieguvis Latvijas Valsts universitātes Juridiskajā fakultātē, Krievijas Iekšlietu ministrijas Augstākajā Juridiskajā neklātienes skolā un Helsinku Universitātē.

Loskutovs bijis pasniedzējs Latvijas Policijas akadēmijā, Daugavpils universitātē, Baltijas Krievu institūtā un biznesa institūtā "Rimpak Livonija". Viņš bijis arī Rīgas pilsētas Iekšlietu pārvaldes izmeklētājs, instruktors Iekšlietu ministrijas sodu labošanas iestāžu pārvaldē un Latvijas Kriminoloģisko pētījumu centra vadošais kriminologs.

Loskutovs papildus izglītojies un uzstājies ar referātiem daudzos vietējos un starptautiskos semināros, konferencēs un kongresos. Izdotas 44 viņa publikācijas par kriminālatbildību par ķīlnieku sagrābšanu, latento noziedzību, noziedzības tendencēm sociālo procesu kontekstā un atsevišķām krimināltiesību un kriminoloģijas problēmām.

Potenciālajam KNAB vadītājam ir vairāki akadēmiskie un zinātniskie grādi un 15 gadu pedagoģiskā darba stāžs. Viņš vairākās augstākās izglītības iestādēs pasniedzis krimināltiesības, kriminoloģiju, kriminālpolitiku, salīdzinošās krimināltiesības un kriminoloģisko pētījumu metodiku.

Loskutovs teicami pārzina krievu valodu un labi runā angliski, un viņam ir iemaņas darbā ar datoru.

Strādājot Iekšlietu ministrijas sistēmā, viņš saņēmis deviņus apbalvojumus par sasniegumiem darbā, priekšzīmīgu darbu, ieguldījumu studējošo izglītošanā un zinātniskajām publikācijām.

Loskutovs ir Latvijas pilsonis, viņš ir precējies un viņam ir trīs bērni.

Uz KNAB priekšnieka amatu pretendēja arī pašreizējā biroja pagaidu vadītāja Juta Strīķe un viņas vietnieks Alvis Vilks.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka KNAB priekšnieka konkursa komisija nolēma apstiprināšanai valdībā virzīt nevis vienu, bet gan trīs šī amata pretendentus, lai gan Strīķe ieguva visvairāk komisijas locekļu balsu.

Valdības izsludinātajā KNAB priekšnieka amata konkursā pieteicās 20 kandidāti. Konkursa komisija tālāk izvirzīja astoņus augstā amata pretendentus - Strīķi, Vilku, Loskutovu, Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja priekšnieku Aigaru Evardsonu, advokātu Oskaru Rodi, prokuroru Aldi Punduru, finanšu policijas priekšnieku Juri Timšanu un Raimondu Avdējevu.

Jautājums par KNAB vadītāju aktualizējās līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu. Emsis uzskata, ka iepriekšējā premjera Einara Repšes rīkojums par Strīķes iecelšanu KNAB direktora vietas izpildītājas amatā nav bijis likumīgs. Emsis uz KNAB vadītāja amatu vēlējās virzīt Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Juri Rekšņu, taču viņš no šī piedāvājuma atteicās.

Atkārtoti sasauktā KNAB priekšnieka konkursa komisija vienbalsīgi nolēma rīkot jaunu konkursu uz biroja vadītāja amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!