Foto: DELFI
Valdība otrdien slēgtā sēdē konceptuāli atbalstīja Latvijas Pasta (LP) valdes priekšlikumu lauzt sadarbības līgumu ar uzņēmumu "Mono", pasta nodaļu turpmāko apsaimniekošanu atstājot paša LP ziņā vai arī atsevišķas nodaļas uzticot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Par to žurnālistus otrdien pēc valdības sēdes informēja LP valdes priekšsēdētājs Aivars Veiss. Viņš norādīja, ka valdība konceptuāli atbalstījusi LP valdi, taču galīgo lēmumu plāno pieņemt pēc nedēļas.

Līdz ar šo lēmumu LP pasta nodaļu apsaimniekošanu paturēs savās rokās, un šo gadu cer nostrādāt "gandrīz bez zaudējumiem". Pēc Veisa teiktā, uzņēmums plāno samazināt liekos izdevumus un sniegt papildus pakalpojumus, tādejādi uzlabojot LP bilanci.

Tāpat nākamā gada sākumā iecerēts slēgt vēl aptuveni 30 pasta nodaļas, par ko lēmums esot pieņemts jau rudenī. Pēc slēgšanas valstī strādās aptuveni 600 pasta nodaļas.

Lai mazinātu LP zaudējumus, iecerēts arī sadarboties ar vietējiem uzņēmumiem – sākotnēji 50 – 100 pasta nodaļas piedāvās konkursos vai izsolēs par sadarbību.

LP valdes izvēlētais attīstības virziens paredz starpnieku piesaistīšanu klientu apkalpošanai vietās, kur pasta nodaļu uzturēšana nes zaudējumus. Vietās, kur nebūs iespējams nodrošināt pasta nodaļu darbu bez zaudējumiem, pasta pakalpojumu sniegšanai tiks piesaistīti starpnieki – veikali, degvielas uzpildes stacijas, citi uzņēmumi vai institūcijas. Īpaši svarīgi tas ir lauku apvidos, kur nepieciešams nodrošināt pasta pakalpojumu pieejamību, taču nav iespējams panākt pasta nodaļu darbību bez zaudējumiem, norāda LP.

Starpnieku piesaisti LP plāno veikt pakāpeniski, izvērtējot katras pasta nodaļas attīstības potenciālu. Lai pārbaudītu šāda sadarbības modeļa efektivitāti, jau nākamā gada sākumā plānots izstrādāt pilotprojektu ar dažām apdzīvotām vietām, kur pasta pakalpojumu sniegšanu nodrošinās starpnieki.

LP plāno uzrunāt arī tās valsts un pašvaldību iestādes, kurām ir nepieciešama plaša pieejamība visā valsts teritorijā. Izmantojot pasta nodaļu tīklu, varētu tikt samazinātas arī institūciju izmaksas, ekonomējot budžeta līdzekļus.

Veiss skaidroja, ka šāds pasta nodaļu attīstības modelis esot izdevīgāks un to esot ieteikuši arī auditori. Viņš gan atturējās minēt konkrētus skaitļus, kādēļ šis attīstības modelis būs piemērotāks par iepriekš izvēlēto, kas paredzēja sadarbību ar "Mono" Pasta bankas izveidē. Veiss tomēr minēja, ka valsts piecu gadu periodā ietaupīs divus miljonus latu.

Viņš atkārtoti noraidīja pieņēmumus, ka līgums ar "Mono", kurš vēl joprojām ir konfidenciāls, paredzot viena miljona latu kompensācijas izmaksu uzņēmumam līguma laušanas gadījumā. To, ka šāds nosacījums līgumā ir, vairākkārt uzsvēris bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Veiss norādīja, ka viņam neesot informācijas par šādām soda sankcijām.

Pēc Veisa teiktā, gadījumā, ja "Mono" vērsīsies tiesā ar prasību par zaudējumu piedziņu, arī LP varētu vērsties pret uzņēmumu un prasīt piedzīt zaudējumus, kas saistīti ar Pasta bankas ieviešanas novilcināšanu.

LP norāda, ka Pasta bankas projekta realizācija ir būtiski aizkavējusies, jo kopš sadarbības līguma noslēgšanas 2008.gada decembrī puses tā arī nav spējušas vienoties par sadarbības būtiskiem nosacījumiem. "Sarunas ar stratēģisko partneri ir nonākušas strupceļā, jo notektajā termiņā nav panākta vienošanās par Latvijas Pastam pieņemamiem sadarbības nosacījumiem, kas nodrošinātu stabilu turpmāko uzņēmuma darbību. Tie nedrīkst pasliktināt Latvijas Pasta finanšu situāciju un radīt nepieciešamību pēc papildu līdzekļiem no valsts budžeta," norādīts LP paziņojumā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka SIA "Mono" decembra sākumā Rīgas rajona tiesā iesniedza prasību pret Latvijas Pastu saistībā ar pasta valdes oktobrī noraidīto ieceri uz pasta nodaļu tīkla bāzes veidot tā dēvēto Pasta banku. Sūdzība iesniegta par sadarbības līguma neizpildi, kas paredzēja izveidot kapitālsabiedrību AS "Latvijas Pasta nodaļu tīkls" (LPNT), kas pakāpeniski pārņemtu Latvijas pasta nodaļas un uz to bāzes veidotu Pasta banku.

LP valde oktobra vidū noraidīja Šlesera laikā uzsākto Pasta bankas izveides projektu, rosinot izskatīšanai valdībā virzīt Pasta bankai alternatīvu uzņēmuma attīstības scenāriju. LP skaidroja, ka Pasta bankai alternatīvs uzņēmuma attīstības scenārijs tika izstrādāts Ministru kabineta uzdevumā, jo noteiktajā termiņā nebija veiktas sadarbības līgumā ar projekta stratēģisko partneri - SIA "Mono" - paredzētās darbības. Tai skaitā noteiktajā termiņā nebija noslēgts uzņēmuma pārejas līgums, kas noteiktu pasta nodaļu nodošanas kārtību kopīgi dibinātajai a/s "Latvijas pasta nodaļu tīkls".

Jau vēstīts, ka Šlesera laikā parakstītā vienošanās ar SIA "Mono" paredzēja Pasta bankas izveidi, pakāpeniski nododot pasta nodaļas visā Latvijā jaunajam uzņēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!