Valdība otrdien paredzējusi lemt par jaunu automobiļu iegādes kārtību ministrijām un centrālajām valsts budžeta iestādēm. Finansu ministrija (FM) piedāvā četrus iespējamos iegādes variantus.
Jautājums par vienotu automašīnu iegādes kārtību jau vienreiz bija iekļauts valdības darba kārtībā, taču tas tika atlikts uz divām nedēļām - valdība FM uzdeva iesniegt informāciju par darba grupu, kas izvērtēja iepriekšējo līgumu, bet pārējām ministrijām - prognozes, cik jaunu automašīnu tās vēlas iegādāties triju gadu laikā.

Pirmais FM piedāvātais variants paredz, ka ministrija pati organizēs vienotu autotransporta iegādes konkursu visām ministrijām. Šis variants paredz, ka tiek noslēgts jumta līgums ar konkursā uzvarējušu firmu. Pēc šī varianta, budžeta iestādes iegādāsies auto par līgumā noteiktajām cenām, slēdzot attiecīgus pirkuma līgumus.

Otrs no piedāvātajiem variantiem paredz, ka iestāde automašīnu pērk pēc savas vajadzības brīdī, kad tas nepieciešams. Šajā gadījumā tiktu iegādāti tādi transporta līdzekļi, kas būtu aktuāli attiecīgajai iestādei, uzskata FM pārstāvji. Šajā gadījumā valdībai vēl būtu jāpieņem vairāki aspekti, tostarp arī maksimālā iegādes cena.

Trešais variants paredz, ka iestādes vieglās automašīnas iegādātos centralizēti divas līdz četras reizes gadā. Pirms pirkuma veikšanas tiktu apkopota informācija par automobiļu nepieciešamību un katrā reizē tiktu pirktas vairākas vienas klases mašīnas, līdz ar to rastos iespēja panākt cenu atlaidi. Tomēr šajā gadījumā būtu jāizveido speciāla institūcija, kura organizēs attiecīgas izsoles.

Savukārt pēdējais - ceturtais variants paredz, ka iestāde var izvēlēties, vai pati pērk automašīnas, vai nomā tās no citiem pakalpojumu sniedzējiem, vai izmanto taksometru pakalpojumus piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros. FM kā pozitīvo šī varianta aspektu min to, ka iestādei pašai nebūs jārūpējas par auto uzturēšanas un apkopes jautājumiem, jo šobrīd taksometru izmaksas ir samērojamas vai ir pat mazākas par uzturēšanai atvēlamajiem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!