Foto: Māris Morkāns
Otrdien, 6. oktobrī, Ministru kabineta (MK) sēdē plānots skatīt grozījumus MK noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" saistībā ar plānoto personu uzraudzības informācijas sistēmas ieviešanu ieceļotājiem.

Plānots, ka noteikumu projekts stāsies spēkā šā gada 12. oktobrī.

Saistībā ar Covid-19 izplatīšanos Latvijā un citās valstīs, jau iepriekš bija noteikts, ka personām, kuras ieceļo Latvijā, izmantojot starptautisko pārvadātāju pakalpojumus, pirms ieceļošanas, kā arī personām, kuras šķērso Eiropas Savienības ārējo robežu, neizmantojot starptautisko pārvadātāju pakalpojumus, ir pienākums rakstiski apliecināt, ka, ierodoties Latvijā, tiks ievēroti valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Jaunie grozījumi paredz, ka papīra anketu vietā tiks ieviesta elektroniskā personu uzraudzības informācijas sistēma, kurā ieceļotājiem 48 stundu laikā pēc iebraukšanas Latvijā, būs jāsniedz informācija par sevi.

Informācijas sistēmas mērķis ir sniegt atbalstu Valsts policijai, Valsts robežsardzei, Veselības inspekcijai, pašvaldības policijai un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) atbilstoši noteikumos ietvertajām prasībām un epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai.

Ņemot vērā personu uzraudzības informācijas sistēmas izveides mērķi, ir svarīgi nodrošināt minētā pienākuma izpildi, līdz ar to ir paredzama administratīvā atbildība par attiecīgo ziņu personu uzraudzības informācijas sistēmā neiekļaušanu, iepriekš norādīja Iekšlietu ministrijā (IeM), kas ir šīs sistēmas ieviešanas iniciators.

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā kā nozares likumā jau ir ietverti konkrēti administratīvie pārkāpumi šajā jomā, par kuru izdarīšanu ir paredzēta administratīvā atbildība.

Līdz ar to likumā ir paredzama arī administratīvā atbildība par personai noteiktā pienākuma iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā nepildīšanu.

Tāpat, ievērojot to, ka ziņu iekļaušana personu uzraudzības informācijas sistēmā ir cieši saistīta arī ar pienākumu attiecīgajos gadījumos ievērot pašizolācijas prasības, likumprojekts paredz, ka sankcija par minētā pārkāpuma izdarīšanu ir analoģiska sankcijai, kāda tā ir paredzēta par pašizolācijas neievērošanu, proti, naudas sods no 10 līdz 2000 eiro, norādīts priekšlikumu pamatojumā.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 1. oktobrī, Saeimas attālinātā ārkārtas sēdē pieņemtiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā noteikts, ka tiks izveidota mājas karantīnā vai izolācijā esošo personu uzraudzības informācijas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!