Valdība pirmdien lems par Konstantīna Čakstes pieminekļa celtniecību Rīgā, pastāstīja valdības Komunikāciju departamentā.
Projektu par šī jautājuma skatīšanu iesniedzis premjers Andris Bērziņš, pēc tam kad saņēma sabiedrībā plaši pazīstamu cilvēku aicinājumu celt Čakstem pieminekli. Aicinājumā piedāvāts zvērināta advokāta profesora un Latvijas Centrālās padomes priekšsēdētāja Konstantīna Čakstes pieminekli novietot Brīvības un Elizabetes ielu krustojumā.

Ministru prezidents aicina valdību ieteikt Rīgas domei atbalstīt pieminekļa celtniecības iniciatoru ideju par pieminekļa celtniecību, kā arī priekšlikumu par iespējamo pieminekļa atrašanās vietu.

Jāatgādina, ka vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki oktobrī izveidoja līgumsabiedrību, kuras mērķis ir uzcelt pieminekli Čakstem. Pieminekli plānots atklāt jau 2003.gada 13.augustā, kad apritēs 60 gadu, kopš dibināta Latvijas Centrālā padome.

Konstantīns Čakste bija Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dēls. Čakste un viņa cīņas un domu biedri vācu okupācijas laikā 1943.gadā nelegāli vērsās pie rietumu sabiedroto valdībām ar aicinājumu atbalstīt demokrātiskas Latvijas atjaunošanu. LCP dalībnieki parādīja pasaulei latviešu demokrātiskos centienus un cīņas garu pret Latvijā tolaik pastāvošo Vācijas un draudošo atkārtotu PSRS okupāciju.

Čaksti arestēja gestapo un viņš mira 1945.gadā ceļā no vienas koncentrācijas nometnes uz otru.

Līgumsabiedrībā, kas plāno panākt pieminekļa uzcelšanu, iekļauti 26 līguma biedri, kuru vidū ir Andris Šķēle, Atis Sausnītis, Jānis Peters, Zigmars Liepiņš, Gunārs Ķirsons, Andrejs Ēķis, Jānis Naglis un daudzi citi.

Pieminekļa meta izstrādei nolemts rīkot arī Latvijas un ārvalstu tēlnieku un arhitektu konkursu.

Arī Latvijas Universitātes Studentu padome atbalstījusi līgumsabiedrības ieceri izveidot pieminekli Čakstem.

Čakstes pieminekļa iniciatīvas grupa un vairāki privāti ziedotāji oktobra beigās pieminekļa fondā bija saziedojuši nedaudz vairāk par 100 000 latu, kas ir tikai puse no plānotā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!