Foto: DELFI

Valdība līdz 6. decembrim neplāno atvieglot spēkā esošos Covid-19 drošības pasākumus, pēc koalīcijas partneru sēdes pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka saslimstība ar Covid-19 valstī uzlabojas, taču situācija joprojām ir trausla. Daudzās Eiropas Savienības (ES) valstīs novērojams straujš saslimstības pieaugums, kas pārsniedz Latvijas šī rudens augstāko punktu, kas liecina, ka ziema būs sarežģīta visā ES, norādīja ministrs.

Viņš pauda, ka ministrija ir sagatavojusi vairākus notikumu scenārijus – no optimistiskākā līdz pesimistiskākam, kuru ieviešana turpmāk būs atkarīga no vakcinācijas rādītājiem, kā arī sabiedrības uzmanības pirmssvētku un svētku laikā.

Vienlaikus valdība ir vienojusies līdz 6. decembrim jaunus atvieglojumus drošības pasākumos neieviest, lai rūpīgi novērtētu situāciju, norādīja Pavļuts.

Izņēmums varētu būt vienošanās, ka Ziemassvētku tirdziņi varētu darboties "zaļajā" režīmā, taču par to vēl jāvienojas ar Ekonomikas ministriju (EM), pauda Pavļuts.

Tāpat valdība vienojusies par atlīdzības palielināšanu vakcinācijas veicējiem.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka mājsēde ir devusi cerēto rezultātu, bet pandēmija ar to nav beigusies. Viņš aicināja jebkuru Latvijas iedzīvotāju būt uzmanīgam un izsvērt, vai jādodas uz tikšanos, samazināt kontaktus un aicināja saņemt trešo vakcīnas devu tiem, kam ir tāda iespēja, lai ziemas sezonā pastiprinātu imunitāti.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) norādīja, ka tuvākajās nedēļās valdībā būs jāpieņem vairāki svarīgi lēmumi – kā veicināt vakcinācijas aptveri 60+ iedzīvotāju vecuma grupā, balstvakcinācijas pieejamība, īpaši domājot par sociālās aprūpes centriem. Tāpat būtu jādomā par vakcinācijas procesa uzsākšanu 5-12 gadus veciem bērniem, taču šis jautājums šonedēļ vēl netika pārrunāts, norādīja Eglītis.

Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks norādīja, ka epidemiologu prognozes liecina, ka pēc Ziemassvētkiem situācija ar saslimstību varētu kļūt nelabvēlīgāka, tāpēc aicināja visus iedzīvotājus padomāt par savu atbildību, lai pēc iespējas ātrāk izietu no šīs krīzes.

Veselības ministrija arī plāno popularizēt balstvakcināciju, jo tā būs daļa no epidemioloģiskās drošības risinājuma, lai novērstu jaunu saslimstības gadījumu veidošanos.

Pavļuts norādīja, ka Latvijā ir daudz cilvēku, kas ir izvēlējušies "Janssen" vakcīnu tieši vakcīnas specifikas dēļ, taču nu šo vakcīnu saņēmušie tiek aicināti saņemt balstvakcīnu. Īpaši aicināti tiek tie iedzīvotāji, kuri sasnieguši cienījamus gadus, ir blakus saslimšanas vai epidemioloģiski riskanta darba vide.

Jau vēstīts, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā turpina samazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!