Foto: LETA

Elektroenerģijas lietotājiem turpmāk vairs nebūs jāsedz obligātā iepirkuma izmaksas, proti, elektroenerģijas rēķinos vairs neparādīsies aile "obligātā iepirkuma komponente" jeb OIK, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

OIK atcelšana izriet no otrdien, 20. decembrī, Ministru kabinetā apstiprinātajiem EM izstrādātajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā. Grozījumi likumā vēl jāapstiprina Saeimai.

Ministru kabinets jau šā gada 30. augustā konceptuāli atbalstīja EM piedāvājumu no 2022. gada 1. septembra līdz 2025. gada 31. decembrim elektroenerģijas OIK vidējo likmi noteikt 0 eiro par megavatstundu (MWh), obligātā iepirkuma atbalsta izmaksas sedzot no valsts budžeta.

Vienlaikus valdība uzdeva EM izstrādāt grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, piedāvājot risinājumu, kura ietvaros obligātā iepirkuma izmaksas arī pēc 2025. gada nesegtu Latvijas elektroenerģijas galalietotāji.

Likumprojekta īstenošanai nepieciešamais finansējums 2024. gadā ir 17 174 231 eiro un 2025. gadā - 23 773 885 eiro apmērā, kas ieplānots EM budžeta apakšprogrammas "Elektroenerģijas lietotāju atbalsts" bāzes izdevumos.

Obligātā iepirkuma ietvaros saražotās elektroenerģijas iepirkuma un jaudas komponentes maksājumu radītos izdevumus sedz SIA "Elektroenerģijas publiskais tirgotājs" no uzņēmuma ieņēmumiem, kas veidojas no darbības elektroenerģijas tirgos, pārsniegumu par tā attiecīgajiem izdevumiem, kā arī valsts dotācijas obligātā iepirkuma un jaudas komponentes pieauguma ierobežošanai.

Gadījumā, ja "Elektroenerģijas publiskais tirgotājs" ar obligātā iepirkuma sistēmu saistītās izmaksas visā darbības periodā pārsniegs tā ieņēmumus, kas veidojas no darbības elektroenerģijas obligātā iepirkuma sistēmas ietvaros, attiecīgo izmaksu pārsniegums, ieskaitot pievienotās vērtība nodokli, tiks segts no valsts budžeta līdzekļiem.

EM norādīja, ka patlaban ievērojami samazinājies obligātā iepirkuma valsts atbalsta saņēmēju skaits. Saskaņā ar Būvniecības valsts kontroles biroja datiem par obligātā iepirkuma atļauju derīguma termiņiem, OIK atbalstu saņemošo koģenerācijas staciju skaits pakāpeniski samazināsies arī turpmāk, tādējādi mazinot obligātā iepirkuma kopējās izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!